Telegram inzetten om op een vernieuwende, persoonlijke manier verhalen te vertellen over de hormonale cyclus. Dat deden we met Maandverbond - een 28-daags innovatief project over de cyclus. Maandverbond ging live op 1 augustus 2021 op Telegram en NPO3.nl.

Hoeveel weten we nou écht over de cyclus? Vanaf 1 augustus gingen we 28 dagen lang mee op hormoonsafari in Maandverbond op Telegram. We verkenden de wondere wereld van de hormooncyclus, zonder taboes. Een Maandverbond instaptool berekende in welke groep je kon deelnemen, zodat je Telegram kanaal op 1 augustus gelijk liep met je eigen cyclus. Op deze manier deelde je een kanaal met cyclus-genoten én mensen zonder (natuurlijke) cyclus.

storytelling op je smartphone

Met Maandverbond zette VPRO Medialab de mogelijkheden van Telegram in als platform voor content en discussie over de effecten van hormonen en de cyclus. Dit onderwerp, dat momenteel steeds meer speelt onder jonge mensen, vraagt om een veilige, intieme plek die tegelijkertijd laagdrempelig is. 

De hybride vertelvorm die mogelijk is op Telegram maakt dat dit onderwerp daar op een vernieuwende, toegankelijke manier kan worden behandeld. Deze aanname onderzochten we met steun van NPO Innovatie in een validatietraject in oktober 2020 en werd bevestigd. 

 

wat is maandverbond?

De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten de meesten weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar? Maandverbond verkende live, via Telegram, de wondere wereld van de cyclus en schuwde daarbij geen taboe. Dzifa Kusenuh was de host en liet zich in haar ontdekkingstocht bijstaan door reporters Lize Korpershoek, Thorn Vineyard en Fatima Warsame. 

Maandverbond werd mede mogelijk gemaakt door NPO Innovatie.

maandverbond winnaar prix europa 2021!

Hormonen vliegen in het rond! 
Maandverbond – in het Engels The Cycle Club - heeft een Prix Europa gewonnen, in de categorie ‘Digital Media Projects’! Prix Europa is het grootste Europese festival voor televisie-, radio- en digitale media producties. 

selectie van reacties in de media

meer smartphone-projecten van vpro medialab