Kunnen we Telegram inzetten als platform om op vernieuwende, persoonlijke manier verhalen te vertellen over de hormonale cyclus? In oktober 2020 voerden we een pilot uit: een week lang Maandverbond, met 100 testpersonen. Momenteel zijn we in gesprek met NPO3 voor een vervolg van 28 dagen (een cyclus lang) in 2021.

storytelling op je smartphone

Met Maandverbond onderzoekt VPRO Medialab de mogelijkheden om Telegram in te zetten als platform voor content en discussie over de effecten van vrouwelijke hormonen en cyclus. Dit onderwerp, dat momenteel steeds meer speelt onder jonge vrouwen, vraagt om een veilige, intieme plek die tegelijkertijd laagdrempelig is. 

Onze aanname: de hybride vertelvorm die mogelijk is op Telegram maakt dat dit onderwerp daar op een vernieuwende, toegankelijke manier kan worden behandeld. Deze aanname onderzochten we met steun van NPO Innovatie in een validatietraject.

In oktober 2020 voerden we een pilotweek uit met circa 100 deelnemers en originele content, met succesvol resultaat. Momenteel zijn we in gesprek met NPO3 voor een vervolg in 2021. 

 

wat is maandverbond?

In Maandverbond verkennen we samen met presentator Lize Korpershoek via Telegram de wondere wereld van hormonen. In de testweek ontvingen deelnemers elke dag berichten van Lize: chatberichten, video, audio etc. We deden deze week alsof alle deelnemers in de ovulatie-week van de cyclus zaten. Dit klopte (waarschijnlijk) niet met de daadwerkelijke cyclus van de deelnemers. In het uiteindelijke project beogen we een hele cyclusperiode van 28 dagen te behandelen en zullen deelnemers de content kunnen matchen aan hun eigen cyclus.

meer over hormonen?

Op deze pagina hebben we verdiepend informatie, lees- en kijktips verzameld voor diegenen die zich verder willen verdiepen in de cyclus en hormonen.

credits

Eefje Suijkerbuijk - Regisseur
Lize Korpershoek - Presentator
Marlijn Aarts - Geestelijk moeder en online specialist
Fatima Warsame - Researcher
Annelies Termeer - Eindredacteur
Rens Mevissen - Producer
Jikke Lesterhuis - Illustraties
Emma Hogendorp - Stagiair

 

Maandverbond wordt mede mogelijk gemaakt door NPO Innovatie.

 • Wat is Telegram?

  Telegram is net als Whatsapp een chat-app, maar dan met betere beveiliging van berichten. Dit is een van de redenen waarom we voor Telegram hebben gekozen. Als je aan de testweek meedoet, krijg je van ons een link die je automatisch in de Maandverbondgroep plaatst of die je direct naar de App Store leidt. Eenmaal in de groep leggen we je stap voor stap de Telegram-basics uit. De app is beschikbaar voor Android en iPhone, downloaden is gratis.  

 • Hoe bescherm je je privacy?

  Telegram biedt gebruikers de mogelijkheid om lid te worden van een groep, zonder dat jouw gegevens zichtbaar zijn voor de andere leden. We raden je daarom aan om in je instellingen je telefoonnummer en profielfoto alleen weer te geven voor je contacten.

 • Wie financiert dit experiment?

  Dit project is geïnitieerd door VPRO Medialab en wordt gefinancieerd door NPO Innovatie. Wanneer de resultaten van dit experiment goed zijn dan zullen we verder gaan met de ontwikkeling en aanvraag voor de realisatie indienen.

 • Wie maakt Maandverbond?

  Het team van Maandverbond bestaat uit de onderstaande mensen:

  Annelies Termeer - Eindredacteur VPRO Medialab
  Marlijn Aarts - Geestelijk moeder en online specialist
  Eefje Suijkerbuijk - Regisseur
  Lize Korpershoek - Presentator
  Fatima Warsame - Researcher
  Rens Mevissen - Producer
  Jikke Lesterhuis - Illustraties
  Emma Hogendorp - Stagiair

  Tijdens de testweek lezen zij met de chat mee.

meer smartphones

whatsapp experiment

Kun je op WhatsApp een interactief, journalistiek verhaal vertellen? Deze vraag vormde het uitgangspunt voor VPRO aan het typen… Deelnemers aan dit experiment waren enthousiast over de kansen die Whatsapp biedt om gebruikers actief bij een project te betrekken en input te leveren. Het potentieel van deze vorm zou volgens hen echter beter tot uiting komen bij een langer lopend project, met meer interactiemogelijkheden tussen de deelnemers.