nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: choreografe Conny Janssen, het designduo Lernert & Sander, researcher Maarten Hidskes, stedenbouwkundige Riek Bakker en journalist en schrijfster Ianthe Sahadat. Gastschrijver deze week is Ernest van der Kwast; dichter Jan Glas draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 27 juni

Rijkdom aan fantasie in nieuwe dansvoorstelling Conny Janssen

Conny Janssen voltooide in 1982 haar opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie. Al tijdens haar danscarrière ontwikkelde ze zich tot choreografe. In 1992 richtte zij haar eigen gezelschap op en vanaf die tijd wordt Conny Janssen Danst gezien als een van de meest toonaangevende moderne dansgezelschappen in Nederland. Deze zomer voeren ze Courage op, een locatievoorstelling in een oude gashouder in Rotterdam. De dansvoorstelling gaat over de kracht van de verbeelding en de rijkdom aan fantasie. Pieter van der Wielen spreekt met Conny Janssen.

Het leven van atleet Jesse Owens op het witte doek in Race

Race is een film over Jesse Owens, de zwarte atleet die in 1936 op de Olympische Spelen in Berlijn vier gouden medailles won. De film gaat aankomende donderdag in première. Onze verslaggever Nicole Terborg bekijkt de film alvast met oud-atlete Nelli Cooman.

 

Open Kaart: Sabri Saad El Hamus

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is acteur Sabri Saad El Hamus te gast. Hij komt vertellen over de voorstelling Ik houd van Holland / Baheb Holanda, die binnenkort te zien is op de Parade.

En onze nachtcorrespondent vraagt zich af wat de Brexit betekent voor de kunsten.

dinsdag 28 juni

Designduo Lernert & Sander op What Design Can Do

Lernert Engelberts en Sander Plug vormen samen het designduo Lernert & Sander. Ze maken reclamefilms en muziekvideo’s. Denk bijvoorbeeld aan de videoclip Elektrotechniek van de Jeugd van Tegenwoordig. Of de video waarin ze een chocolade paashaas met een strijkijzer laten smelten. Het werk van Lernert & Sander kenmerkt zich door sterke concepten en een stilistische, kleurrijke een geestige uitvoering. Deze week geven ze een lezing op What Design Can Do, het design evenement dat dit jaar focust op Europa, Afrika en de huidige vluchtelingenproblematiek. Pieter van der Wielen spreekt met Lernert & Sander.

Christopher Nolan: Hollywood op Urk

Hollywood is neergestreken op Urk. Christopher Nolan, regisseur van The Dark Knight en Batman, werkt aan een spektakelfilm over de deportatie van de Britse troepen uit Duinkerken, in de meidagen van 1940. Veel oorlogsgeweld dus, veel soldaten die onder overvliegende vliegtuigen en kanonnenvuur naar schepen waden. Het IJsselmeer is prettig ondiep, Urk heeft een ruime haven, ideaal dus. Mathijs Deen vraagt zich af of de eilander bevolking onder de indruk is van de aanwezigheid van acteurs als Tom Hardy en Harry Styles en bezoekt Urk.

Open Kaart: Teus Nobel

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht brengt trompettist Teus Nobel een bezoek aan de studio. Hij vertelt onder meer over zijn nieuwe album Social Music en over zijn optreden op het North Sea Jazz Festival.

En onze nachtcorrespondent doet verslag van het gedoe rondom de Poelifinario prijs.

woensdag 29 juni

Maarten Hidskes reconstrueert het oorlogsverleden van zijn vader

Maarten Hidskes werkte als researcher voor diverse televisieprogramma’s. Zijn zoektocht naar de rol van zijn vader in de Zuid-Celebes-affaire leidde eerder tot een tweeluik van het programma Andere Tijden. En nu verschijnt het boek Thuis gelooft niemand mij, waarin hij het oorlogsverleden van zijn vader reconstrueert. Als vrijwilliger van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger kreeg Piet Hidskes het commando om zuiveringsacties uit te voeren. Waarom zweeg hij over zijn ervaringen op Zuid-Celebes? Pieter van der Wielen spreekt met Maarten Hidskes.

Joris Roelofs componeert voor het North Sea Jazz Festival

Dit jaar mag basklarinetist Joris Roelofs een stuk schrijven speciaal voor het North Sea Jazz Festival. Ieder jaar verstrekt het festival een vrije compositie-opdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Roelofs is naast muzikant ook student filosofie, en heeft zijn compositie geïnspireerd op het boek Also sprach Zarathustra van Nietzsche. Verslaggever Botte Jellema vraagt hem hoe dat gaat klinken.

Open Kaart: Gustaaf Peek

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is schrijver Gustaaf Peek te gast. Hij is Hemingway-expert en schreef het nawoord in de nieuwe vertaling van Hemingways Parijs is een feest.

En onze nachtcorrespondent vertelt over de Refugee Challenge van What Design Can Do.

donderdag 30 juni

Stedenbouwkundige Riek Bakker geeft advies

Riek Bakker is als stedenbouwkundige voor een groot deel verantwoordelijk voor de skyline van de Kop van Zuid in Rotterdam, en de nieuwe oeververbinding; de Erasmusbrug. Van 1986 tot 1994 was zij als directeur van de Dienst Stadsontwikkeling en daarna als supervisor de drijvende kracht achter de ontwikkeling van dit nieuwe stadsdeel. Tegenwoordig werkt zij vanuit haar bureau Riek Bakker Advies aan verschillende projecten. En waarschuwt ze voor onbezonnen bruggen en hoogbouw. Pieter van der Wielen spreekt met Riek Bakker.

Thijs van Vuure wil zingen als een vogel

Er zijn altijd componisten of muzikanten geweest die geprobeerd hebben de geluiden van de natuur, het zingen van vogels in hun composities te verwerken. Misschien zijn er altijd wel mensen geweest die ernaar verlangd hebben om met vogels mee te zingen. Mathijs Deen zocht de bioloog Thijs van Vuure op, die vanaf zijn vroege jeugd het vergeefse verlangen voelde om als een vogel te zingen. Tot hij een oplossing vond.

Open Kaart: Rob Lokin

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is oud-tropenarts Rob Lokin te gast, initiatiefnemer van het Afrikafestival in Hertme op 2 en 3 juli.

En onze nachtcorrespondent doet verslag vanaf de Europe Endless Express.

vrijdag 1 juli

Ianthe Sahadat debuteert als schrijfster met de roman Drijfhout

Ianthe Sahadat werkt sinds 2007 als journalist bij de Volkskrant. In 2011 won ze een Tegel, de journalistieke prijs voor beste nieuwsverhaal van het jaar, met haar onthullingen over de wantoestanden op Hogeschool Inholland. Nu debuteert ze als schrijfster met Drijfhout, een roman over een vrouw die naar Thailand gaat om haar liefdesverdriet te verwerken. Daar ontmoet ze een jonge Amerikaan. Met enige argwaan doet ze wat door hem opgedragen wordt. Met alle gevolgen van dien. Ester Naomi Perquin spreekt Ianthe Sahadat.

Het tijdloze karakter van Thelma & Louise

Twee vrouwen, een '66 Thunderbird en de vrijheid van eindeloze Amerikaanse landschappen. Het was, en is nog steeds, de ultieme roadmovie - maar ditmaal bleven de mannen thuis, en gingen de vrouwen op zoek naar zichzelf. Thelma & Louise vieren dit jaar hun 25-jarige jubileum, maar is het wel een feestje? De film maakte in 1991 heel wat los onder vrouwen en mannen, maar volgens filmcriticus en Filmkrant-hoofdredacteur Dana Linssen is er sindsdien weinig werkelijk veranderd als het over vrouwen en film gaat. Een gesprek met haar, en met de hoofdredacteur van Cineville, Emma Curvers, over wat Thelma & Louise zo tijdloos maakt.

Open Kaart: Rob Schouten

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Schrijver en dichter Rob Schouten vertelt vannacht over zijn nieuwe dichtbundel Vervelende vlekken.

En onze nachtcorrespondent doet verslag van de tweede dag aan boord van de Europe Endless Express.