nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: schrijver Marente de Moor, tentoonstellingsmaker Ine Gevers, kunstenaar Christophe Coppens, regisseur Johan Doesburg en schrijver Marja Vuijsje.

maandag 10 september

Marente de Moor over haar nieuwe roman 'Foon'

Marente de Moor woonde vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie acht jaar in Rusland. Inmiddels voelt ze zich thuis in Zuid-Limburg. In 2007 debuteerde ze met de roman ‘De overtreder’, drie jaar later volgde de met de AKO Literatuurprijs bekroonde roman ‘De Nederlandse maagd’. Daarna verschenen de roman ‘Roundhay, tuinscène’ en de verhalenbundel ‘Gezellige verhalen’. Haar nieuwe roman ‘Foon’ gaat over een biologenechtpaar dat in de Russische bossen op elkaar aangewezen is. Pieter van der Wielen spreekt met Marente de Moor. 
Luister het gesprek terug.

Open Kaart: pianist Annelie

Annelie is pianist. Aanvankelijk speelde ze vooral als toetsenist voor verschillende pop-acts. Nu debuteert ze als neo-klassiek componist en uitvoerder. Deze stijl benadrukt eenvoud en kalmte, meestal gebruikmakend van toetsinstrumenten. Haar debuutalbum ‘After Midnight’ zoekt naar een melodischere invulling van deze stijl. Ze presenteert het album op 13 september in Carré in Amsterdam. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Annelie vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

Oordeel Zelf: Kleine brandjes overal

Beschaving alom in het progressieve Shaker Heights, Cleveland. Tot kunstenaar Mia en haar puberdochter Pearl een huis huren van de rijke Elena. Waar zij het toonbeeld van fatsoen is, zijn de nieuwe bewoners onaangepast. Als de moeders geforceerd worden met elkaar om te gaan omdat hun kinderen bevriend raken, staan de verhoudingen op scherp. NRC gaf deze roman vijf sterren. Karen Al las het boek en doet verslag. Luister het fragment terug.

dinsdag 11 september

Ine Gevers speelt in haar nieuwe expositie 'ROBOT LOVE' met de vraag: zijn we meester of worden we slaaf?

Ine Gevers is tentoonstellingsmaker, schrijver en activist. Ze organiseert manifestaties en tentoonstellingen op het snijvlak van kunst, technologie en maatschappij. In 2007 richtte zij de stichting Niet Normaal op, waarvan zij thans artistiek directeur is. ‘Robot Love’ is de vierde grootschalige manifestatie, na o.a. ‘Hacking Habitat’ - in een voormalige gevangenis in Utrecht, en vindt vanaf zaterdag plaats op verschillende locaties in Eindhoven. ‘Robot Love’ onderzoekt de band tussen mens en robot. Pieter van der Wielen spreekt met Ine Gevers. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: Broeder Dieleman

Broeder Dieleman is een singer-songwriter die liedjes maakt in het Zeeuws Vlaams dialect. In 2012 debuteerde Dieleman met het album ‘Alles Is IJdelheid’, waarmee hij ook buiten Zeeland naam maakte. Deze week verschijnt zijn vierde album getiteld ‘Komma’, wat Zeeuws-Vlaams is voor ‘kom maar’. Het is een dubbelalbum en fotoboek in één, waarmee hij -in muziek en beeld- een eerbetoon brengt aan de kreken van Zeeuws-Vlaanderen, een land van waterkanten. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Broeder Dieleman vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

De Favoriete Scène van Joost van Ginkel

Elke week vragen we een regisseur naar zijn of haar favoriete scene, uit andermans werk. Deze keer is het Joost van Ginkel, regisseur en scenarist die in 2008 debuteerde met de korte film 'Zand', die meteen geselecteerd werd als de Nederlandse inzending voor de Oscars. Inmiddels heeft Van Ginkel ook twee goed ontvangen speelfilms op zijn naam staan, '170 Hz' en 'The Paradise Suite', die ook al mee mocht doen voor een Oscar. Momenteel werkt hij mee aan de film 'Rotterdam I Love You', die in 2019 zal verschijnen. Luister naar de favoriete scene van regisseur Joost van Ginkel. Luister het fragment terug.

woensdag 12 september

Aldo Bakker exposeert met meubels en tafelgerei

Aldo Bakker is ontwerper. Hij werkte vijftien jaar als edelsmid en sieradenontwerper bij het Utrechtse Atelier Willem Noyons. Op ontwerpgebied is hij autodidact. Drieëntwintig was hij toen hij in 1999 voor zichzelf begon. Inmiddels is hij een prijswinnende ontwerper van meubels en tafelgerei. Volgende week opent bij galerie WOW Serieuze Zaken, in Amsterdam, de expositie ‘Aldo Bakker Solo’. Van schenkkannen die voor 12.000 euro per stuk worden verkocht tot een massieve tinnen drinkbeker die voor 70 euro verkregen kan worden. Pieter van der Wielen spreekt met Aldo Bakker.
Luister het gesprek terug.

Open Kaart: Nick Klaessens

Lange tijd voelde journalist en Limburger Nick Klaessens zich niet thuis in de volkswijk Amsterdam-Noord, totdat hij zich aansloot bij de lokale voetbalvereniging. Als enige ‘Hollander’ in een team van Marokkanen, Turken en Antillianen werd hij geaccepteerd en opgenomen, waardoor hij niet alleen zijn teamgenoten en Amsterdam-Noord beter leerde kennen, maar vooral zichzelf. Deze levensloop legde hij vast in zijn onlangs verschenen debuutroman ‘Alles Rustig. Een voetbalroman’. Nick Klaessens is onze Open Kaart gast.
Luister het fragment terug.

ITGWO-Sessies

De hele maand september zenden we opnames uit van muzieksessies die we opnamen op het festival Into The Great White Open op Vlieland. Vandaag de sessie met de rockband JOHAN. Na jarenlange radiostilte bracht de band dit jaar hun nieuwste album ‘About Time’ uit. Het album is een frisse start voor de band, die in 2009 hun laatste album uitbracht: ‘4’. Luister het fragment terug.

Vanaf oktober zenden we hier weer onze ‘NMS Live Sessies’ uit. Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De sessies worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.

donderdag 13 september

Johan Doesburg regisseert 'Judas' een toneelstuk naar het gelijknamige boek van Astrid Holleeder

Johan Doesburg is toneelregisseur. Hij was een laatbloeier, pas op zijn 27ste schreef hij zich in voor een regieopleiding. De eerste jaren werkte hij o.a. bij Teneeter en Toneelgroep Amsterdam. In 1993 begon hij als regisseur bij het Nationale Toneel, waar hij al vrij snel artistiek directeur werd (een functie die hij in 2011 zou overdragen aan Theu Boermans). Na 22 jaar en 60 voorstellingen verliet hij het Nationale Toneel. Als freelancer regisseert hij nu ‘Judas’, een toneelstuk naar het gelijknamige boek van Astrid Holleeder over haar beroemde criminele broer. Pieter van der Wielen spreekt met Johan Doesburg.
Luister het gesprek terug.
 

Open Kaart: schrijver Sol Bouzamour

Sol Bouzamour (1982) is auteur, journalist en kunstenaar. Hij groeide op in Amsterdam nadat zijn ouders in de jaren '70 vanuit Marokko naar de Amsterdamse Pijp verhuisden. Bouzamour werkte jarenlang als jongerenwerker, horecabeveiliger en personal trainer van onder andere Paul de Leeuw. Hij leefde een hectisch leven, zo kwam hij in aanraking met justitie en verhuurde hij peeskamers op de Wallen, totdat hij zijn spirituele en creatieve kant ontdekte. Nu debuteert hij met de roman 'Narcissus'. Een boek over zijn criminele verleden, zijn lessen uit de gevangenis en wrijving tussen culturen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Sol Bouzamour vragen over leven en werk.
Luister het fragment terug.

De Reismicrofoon: theatermaker Madeleine Matzer

In de rubriek 'De Reismicrofoon' volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Madeleine Matzer is artistiek leider en regisseur van onder andere de veelgeprezen boekbewerking ‘Knielen op een bed violen’. Een paar jaar geleden kwam Matzer, na het lezen van het boek ‘Stil de tijd’, tot het besef dat ze meer tijd voor dingen moest nemen. Ze raakte door het boek geïnspireerd en maakte een gelijknamige voorstelling, die deze week in première gaat. ‘Stil de tijd’ is een poëtische en muzikale voorstelling die betoogt om een andere weg in te slaan. Het toneelstuk is van 13 september tot en met 1 december te zien in verschillende theaters door heel het land. In aanloop naar de eerste voorstelling nam Madeleine Matzer voor ons De Reismicrofoon mee.
Luister het fragment terug.   

vrijdag 14 september

Marja Vuijsje schrijft in haar nieuwe boek 'Oude dozen' over de Tweede Feministische Golf

Marja Vuijsje is schrijver en journalist. Ze werkte eerder o.a. voor Opzij en schreef een biografie van feministe Joke Smit. Met het boek ‘Ons kamp' (2012) beschreef ze de geschiedenis van haar (bekende) joodse familie. In 2015 verscheen ‘Het rijbewijs van Nematollah’, een boek over de migratiegeschiedenis van een Iraanse familie. En nu volgt ‘Oude dozen’, een autobiografie waarin ze terugkijkt op de Tweede Feministische Golf, haar eigen leven en dat van de min of meer feministische vriendinnengroep die toen gevormd werd. Elfie Tromp spreekt met Marja Vuijsje.
Luister het gesprek terug: (1/2) (2/2)

Podcast: SØR, afl. 3

Er is een wildgroei aan podcasts. Wij gidsen je graag langs het aanbod van podcasts die het culturele veld belichten. Deze week is dat deel 3 van ‘SØR’. Op een dag krijgt Marjolijn van Heemstra een e-mail van haar oude geschiedenisleraar, Sør. Ze heeft goede herinneringen aan zijn lessen: je moet altijd oog hebben voor andermans perspectief, leerde hij haar. Maar wij kennen hem beter als Ronald Sørensen, oprichter van Leefbaar Rotterdam, politicus bij de Partij voor de Vrijheid en nu Forum voor Democratie. Hoe kunnen de invoelende Sør en de harde politicus Sørensen dezelfde persoon zijn?
Luister de aflevering terug.