Nooit Meer Slapen

Met o.a. Elsbeth Etty, Hans Wilschut en reportage: Cinema Erotica

Het eerste uur

Elsbeth Etty is literair criticus, columnist en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek. Ze publiceerde o.a. verschillende essay- en columnbundels en de roman ‘Maak jezelf maar klaar’ (2007). Eerder schreef ze de biografie over dichteres Henriëtte Roland Holst, ‘Liefde is heel het leven niet’, nu volgt een biografie over dichter en tekstschrijver Willem Wilmink: ‘In de man zit nog een jongen'. Naar eigen zeggen is Wilmink altijd elf jaar gebleven, wat later zijn poëtische kapitaal bleek. Voor de biografie sprak Etty met tientallen tijdgenoten en intimi van Wilmink. Pieter van der Wielen spreekt met Elsbeth Etty.

Het eerste uur

De Rotterdamse fotograaf Hans Wilschut, die bekend is vanwege zijn maatschappelijk geëngageerde fotografie van stedelijke omgevingen, treedt in de voetsporen van Caspar van Wittel. Deze Hollandse meester verwierf tussen 1674 en 1736 faam met zijn schilderijen van Italiaanse steden. In opdracht van Kunsthal KAdE vertrok Hans Wilschut, met weken aan voorbereiding, naar Italië om de moderne stadgezichten vast te leggen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Hans Wilschut vragen over werk en leven.

Daarna hoor je een reportage van Floortje Smit over Cinema Erotica. Vorig jaar konden voyeurs zich verzamelen in het EYE Filmmuseum in Amsterdam. Het instituut bracht toen een ode aan de lust en sensualiteit in het uitgebreide programma Cinema Erotica. Een van de onderdelen van het programma was een lezing van regisseur en eroticaliefhebber Albert Wulffers over nonnen. Want juist die kuise vrouwen winden mensen in ruim honderd jaar filmgeschiedenis behoorlijk op. Waarom? In deze reportage praat Floortje Smit met hem.