Feiten op tafel krijgen. De diepte in gaan. Een kritische blik. Onderzoekend, verhalend of met een satirische inslag. Dat zijn de journalistieke programma's van de VPRO.

Nieuws en politiek staan niet alleen bol van de meningsverschillen, maar ook van verschillende versies van de waarheid. En een heel circus aan meningen is lastig te doorgronden als er niet eens overeenstemming is over de feiten die aan een discussie ten grondslag liggen. De VPRO maakt daarom programma’s die onderwerpen tot op de bodem uitzoeken. Die zaken inzichtelijk maken en issues aansnijden die meer aandacht verdienen. Waarin kritische vragen worden gesteld. En die helpen bij het vormen van een gefundeerde mening.

Met vaste programma's als ArgosBuitenhofBureau Buitenland en biedt de VPRO een scherpe blik en verdieping die verder gaat dan de waan van de dag. Ruimte voor onderbelichte verhalen is er in programma's als Frontlinie, Danny's wereld en VPRO Tegenlicht

Hieronder lichten we een aantal van onze journalistieke programma's uit en nodigen we je uit om zelf op onderzoek te gaan.

uitgelicht

Argos is journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Nieuwe verhalen worden wekelijks uitgebracht verhalen op radio, tv en online. Argos is een samenwerkingsverband tussen HUMAN en VPRO.

Politieke discussie vindt plaats in Buitenhof, het wekelijkse debatprogramma van de VPRO, AVROTROS en BNNVARA. Kopstukken uit politiek, bedrijfsleven en wetenschap schuiven aan voor een gesprek op niveau en het publiek debatteert levendig mee via social media.

Ruim baan voor pioniers en visionairs in VPRO Tegenlicht. Van de Black Lives Matter-beweging tot de Top der Onmisbaren en landbouwpioniers. Onderwerpen als duurzaamheid, sociale ongelijkheid en online privacy staan hoog op de agenda, waarbij altijd weer gezocht wordt naar sprekers en initiatieven die nieuwe perspectieven aanreiken.

ga zelf op onderzoek uit met deze programma's

meer ontdekken van de VPRO