Altijd op de hoogte zijn van de nieuwste muziek, beste films en de ins en outs van festivals? Bij de VPRO sta je altijd vooraan. Of zit je op de eerste rij. Met onze programma's op radio, tv en online hoef je niets te missen van al het moois op het gebied van kunst en cultuur.

Ieder jaar doet de VPRO verslag van grote festivals, denk aan het Holland Festival en de Dutch Design Week en we zijn mediapartner van IFFR en IDFA.

De VPRO bevindt zich daarnaast in de frontlinie van de hedendaagse muziek, doet op journalistieke wijze verslag van wat daar gebeurt, is up-to-date met live registraties en fungeert als gids voor het publiek naar de beste nieuwe muziek. Bij 3voor12 ligt de focus op alternatieve popmuziek, hiphop en dance. Bij Vrije Geluiden is dat jazz, wereldmuziek en hedendaags klassiek.

Daarnaast kent de VPRO een rijke geschiedenis aan boekenprogramma's, waaronder die van onze geliefde Wim Brands. De nieuwste boekenreeks is Brommer op zee, gepresenteerd door Ruth Joos en Wilfried de Jong. 

En natuurlijk is er Nooit Meer Slapen, waarin Pieter van der Wielen iedere nacht een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit in de studio ontvangt voor een goed gesprek.

Zoek hieronder jouw plekje uit op de eerste rij.

uitgelicht

Toen als gevolg van de coronacrisis de zalen en de podia van Nederland leeg bleven, was dat een ramp voor zowel de kunstenaars en artiesten als de liefhebbers van podiumkunsten. In het kader van het Actieplan Cultuur van de NPO bood de VPRO een alternatief podium: On Stage. Nadia Moussaid gooide samen met gasten als Henny Vrienten en Raven van Dorst de deuren van TivoliVredenburg wagenwijd open voor dans, theater, muziek en andere varianten van uitvoerende kunst.

In de NPO top tien van best gewaardeerde programma's staat Romeinse tragedies; een 10-delige, speciaal voor televisie gemaakte bewerking van het zes uur durende stuk van Internationaal Theater Amsterdam. In dit stuk komen drie tragedies van Shakespeare samen: Coriolanus, Julius Caesar en Antonius & Cleopatra.

In dit wekelijkse boekenprogramma praten Ruth Joos en Wilfried de Jong met auteurs van nu over hun werk. Naast de televisieuitzending is er ook een online Brommer op zee-boekenclub waarin iedere maand een ander boek centraal staat. De desbetreffende schrijver begeleid de boekenclub en geeft leesopdrachten.

zoek een plekje uit op de eerste rij

meer ontdekken van de VPRO