De VPRO is altijd op zoek naar frisse idee├źn voor nieuwe programma's. Heb jij een goed idee, stuur het ons dan toe! Hieronder zie je hoe je bij ons kunt pitchen.

goed om te weten

dit zoeken we

De VPRO heeft en ontvangt veel ideeën voor nieuwe programma’s. De ruimte om naast onze bestaande programmering nieuwe programma’s te ontwikkelen is beperkt, maar we staan altijd open voor nieuwe programmavoorstellen. Lees onderstaande goed en zorg dat je nagedacht hebt over onderstaande voor je je plan opstuurt.

De VPRO maakt al meer dan 95 jaar bijzondere, kwalitatieve programma's die verbazen, vermaken, verwonderen, informeren, ontroeren en laten lachen. We vertellen graag verhalen die er toe doen, die je anders naar de wereld laten kijken. We lezen dan ook graag wat jouw originele invalshoek is.

We zoeken niet alleen goede verhalen, maar minstens zo belangrijk vinden we een creatieve vertelvorm. Denk daar dan ook goed over na en beschrijf altijd in je plan hoe je je verhaal op een verrassende en originele manier wil vertellen. 

Fictieplannen: De VPRO maakt dramaproducties (fictie) veelal in samenwerking met producenten die daar veel expertise in hebben. Heb je een fictieplan dan adviseren we je dan ook om een producent te zoeken voor de ontwikkeling. Zij weten ons dan weer te vinden. Hier vind je een overzicht van veel Nederlandse mediaproducenten.

Ben je een beginnend programmamaker met een goed idee voor een VPRO programma? Kijk dan meteen bij VPRO Dorst, dé plek binnen de VPRO voor beginnende makers met nieuwe ideeën. Bij Dorst kun je terecht met een programma-idee, hulpvraag en jouw ambities.

Heb je zelf als jonge maker een documentaire gemaakt en zoek je een plek om hem te laten uitzenden? Kijk dan eens bij Makers van Morgen, van NPO documentaire platform 2Doc.nl.

Heb je ervaring met programma-maken, een goed onderwerp met een scherpe invalshoek en een creatieve sterke vertelvorm? Dan ontvangen we je pitch graag. We ontvangen je plan graag zo concreet mogelijk. Onderstaande onderdelen kunnen je richting geven in het schrijven hiervan. 

  • Logline: Vat je plan in één zin samen. 
  • Beschrijving van je plan: Wat is het verhaal dat je wil vertellen? Wat moet het uiteindelijk worden? Wat is het genre, de lengte en niet onbelangrijk; de inhoud? Neem ons mee in een aflevering. Voor wie wil je dit maken en voor welk platform? 
  • Visuals: Voeg beeld toe aan je plan. Daar houden we van. Hoe moet het voelen, waar doet het aan denken of juist helemaal niet? Referenties aan andere producties zijn ook altijd welkom. 
  • Vorm: Hoe gaat het eruit zien? Welke stijl- en vormmiddelen worden ingezet? De VPRO probeert altijd een stap verder te gaan door het inzetten van creatieve (soms crossmediale) vertelvormen. 
  • Motivatie: Waarom moet dit programma gemaakt worden? Wat maakt het urgent?
  • Team: Stel jezelf en/of je team voor. Wie zitten er achter dit plan? En waarom ben jij de aangewezen maker voor precies dit plan?
  • Eerder werk: Mocht je eerder gemaakt werk willen versturen, voeg dan Vimeo- of YouTube-links toe van eventuele trailers of bijvoorbeeld showreels. WeTransfer bestanden liever niet. 
  • PDF: Het liefst ontvangen we je plan als PDF bestand. Maak het ook niet te lang, 2-6 pagina's moet genoeg zijn. 

Heb je een mooi plan gemaakt? Stuur het dan naar hoofdredactie@vpro.nl en je krijgt binnen enkele weken een reactie. (N.B. dit mailadres is enkel bedoeld voor programmavoorstellen en niet voor persberichten!)