De VPRO is altijd op zoek naar frisse idee├źn voor nieuwe programma's. Heb jij een goed idee, stuur het ons dan toe! Hieronder zie je hoe je bij ons kunt pitchen.

goed om te weten

dit zoeken we

Heb jij een goed programmaplan? Idee of format, audio of video? Stuur het naar ons op!  

De VPRO maakt al meer dan 95 jaar bijzondere, kwalitatieve programma's die verbazen, vermaken, verwonderen, informeren, ontroeren en laten lachen. We vertellen graag verhalen die er toe doen, die je anders naar de wereld laten kijken. 
We zoeken niet alleen goede verhalen, maar minstens zo belangrijk vinden we een creatieve vertelvorm. Denk daar dan ook goed over na en zet het in je plan. 
Let op: de VPRO maakt dramaproducties (fictie) veelal in samenwerking met producenten die daar veel expertise in hebben. Heb je een fictieplan dan adviseren we je dan ook om een producent te zoeken voor de ontwikkeling. Zij weten ons dan weer te vinden.

het plan

We ontvangen je plan graag zo concreet mogelijk. Onderstaande onderdelen geven je wellicht richting in het schrijven hiervan. 

 • Logline: Vat je plan in één zin samen. 
   
 • Beschrijving van je plan: Wat is het verhaal dat je wil vertellen? Wat moet het uiteindelijk worden? Wat is het genre, de lengte en niet onbelangrijk; de inhoud? Neem ons mee in een aflevering. Voor wie wil je dit maken en voor welk platform? 
   
 • Visuals: Voeg beeld toe aan je plan. Daar houden we van. Hoe moet het voelen, waar doet het aan denken of juist helemaal niet? Referenties aan andere producties zijn ook altijd welkom. 
   
 • Vorm: Hoe gaat het eruit zien? Welke stijl-en vormmiddelen worden ingezet? De VPRO probeert altijd een stap verder te gaan door het inzetten van creatieve (soms crossmediale) vertelvormen. 
   
 • Motivatie: Waarom moet dit programma gemaakt worden? Wat maakt het urgent?
   
 • Team: Stel jezelf en/of je team voor. Wie zitten er achter dit plan? En waarom ben jij de aangewezen maker voor precies dit plan?
   
 • Eerder werk: Mocht je eerder gemaakt werk willen versturen, voeg dan Vimeo- of YouTube-links toe van eventuele trailers of bijvoorbeeld showreels. WeTransfer bestanden liever niet. 
   
 • PDF: Het liefst ontvangen we je plan als PDF bestand. Maak het ook niet te lang, 2-6 pagina's moet genoeg zijn. 

waar moet het naar toe?

Heb je een mooi plan gemaakt? Stuur het dan naar hoofdredactie@vpro.nl en je krijgt snel een reactie.