Zo maak je bojo
Bojo is de taart uit mijn kindertijd. En die van Tante Helen is net zo lekker als die van mijn oma vroeger. Kokos en cassave wordt geraspt en met onder andere in rum geweekte rozijnen erdoor gebakken in de oven. Het wordt een heerlijke puddingachtige cake.
ingrediënten & benodigdheden
- 75 g rozijnen
- 75 ml bruine rum (liefst Borgoe)
- 1 kokosnoot
- 1 kg geraspte cassave (vers geraspt of uit de diepvries van de Surinaamse supermarkt)
- 200 g (riet)suiker
- 1 el vanille-extract
- 1 el amandelextract
- snuf zout
- 50 g koude boter (plus extra om in te vetten)
• Verwarm de oven voor op 160 °C. Week de rozijnen in de rum.
• Breek de kokosnoot open. Dat gaat zo makkelijk nog niet, maar het is wel de moeite waard. Verse kokosmelk is echt veel lekkerder dan die uit blik of pak. Aan de bovenkant van de noot zitten drie zachtere plekjes, een beetje zoals bij de gaatjes van een bowlingbal. Maak die kapot, bijvoorbeeld met een schroevendraaier en een hamer. Zo kan het kokoswater eruit lopen. Drink dat op als het erin zit.
• Houd dan de kokosnoot in een hand en sla, rondom, met de achterkant van een mes in het midden van de noot. Draai de kokosnoot steeds in je hand zodat je een denkbeeldige lijn over het midden van de noot tekent. Op een gegeven moment zal de kokosnoot op die lijn breken. Nu kan je het vruchtvlees eruit wippen met een lepel.
• Schraap het bruine velletje eraf en snijd in kleine stukken. Maal met 100 ml water fijn in een keukenmachine of blender (je kan de kokosnoot ook raspen op een fijne rasp).
• Schenk er terwijl de machine draait, nog 500 ml water bij. Schenk het door een fijne zeef. Druk de kokospulp goed uit.
• Doe de cassave, suiker, vanille, amandel en kokosmelk in een kom en meng goed. Smelt de boter en voeg toe. Schep ook de rum en rozijnen door het mengsel.
• Vet de ovenschaal goed in met boter en schep het mengsel erin. Strijk de bovenkant glad.
• Bak de bojo in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar. Test de gaarheid met en klein mesje. Is het mesje schoon als je hem in de taart steekt? Dan is de bojo klaar. Als er nog nat beslag aan zit moet de taart nog iets langer bakken.