Zo maak je Zoetzure varkenspoot

Bekijk de aflevering bij dit artikel: Ga naar TikTok

De zoet-zure smaakcombinatie is een bekende in de Chinese keuken. Tony gebruikte voor zijn gerecht kalamansi als zuur ingrediënt. Moeilijk te krijgen in Nederland dus ik bedenk een alternatief.; een beetje limoen en een beetje mandarijn.

ingrediënten & benodigdheden

1 varkenspoot of 2 kilo varkensschouder- of nek, in stukken gehakt
10 knoflooktenen
60 g gember
2 mandarijn
3 limoenen
4 el oestersaus
5 el suiker

  • De in grove stukken gehakte varkenspoot wordt langzaam gegaard in een zoet-zure saus. Ik serveer het gerecht dan met simpele groene groente en rijst. Als je geen varkenspoot kunt vinden of geen zin hebt in veel bot in je gerecht kan je varkensschouder of varkensnek gebruiken
    • Was het vlees en doe in een kom
       
    • Snijd de knoflook en gember fijn.
       
    • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een wok op hoog vuur. Bak de gember en knoflook 2 minuten en voeg het vlees toe. Bak, al omscheppend 10 minuten.
       
    • Schil ondertussen met een dunschiller de oranje schil van 1 mandarijn. Snijd de schil fijn.
       
    • Schep de inhoud van de wok over in een stoofpan. Voeg er de mandarijnenschil aan toe en pers er 2 limoenen en 1 mandarijn boven uit. Voeg ook de oestersaus en de suiker toe. Laat het vlees 1 uur stoven op laag vuur met het deksel op de pan.
       
    • Proef de saus in de pan. Voeg wat extra limoen en mandarijn toe als het zuurder moet, wat extra suiker voor meer zoet en een beetje oestersaus als het niet zout genoeg is. Doe er ook een scheutje water bij. Leg het deksel terug op de pan en laat nog 2 uur stoven