Zo maak je Pindarijst

Bekijk de aflevering bij dit artikel: Ga naar TikTok

Pindarijst is bij boslandcreolen in Klaaskreek een gerecht voor speciale gelegenheden. Rijst wordt gegaard in kokosmelk en zelfgemaakte ‘pindakaas’. Hiervoor worden pinda’s geroosterd en zo lang gestampt tot de olie scheidt van de pindapasta. Ik doe het hier gewoon in een keukenmachine. Ik serveer de pindarijst met simpele gestoofde kip en gebakken banaan.

ingrediënten & benodigdheden

1 kokosnoot
250 g ongebrande, ongezouten pinda’s
500 g witte rijst
2 uien
3 knoflooktenen
3 maggiblokjes

Nodig: schroevendraaier, hamer, mes, rasp of keukenmachine

  • Breek de kokosnoot open. Dat gaat zo makkelijk nog niet, maar het is wel de moeite waard. Verse kokosmelk is echt veel lekkerder dan die uit blik of pak. Aan de bovenkant van de noot zitten drie zachtere plekjes, een beetje zoals bij de gaatjes van een bowlingbal. Maak die kapot, bijvoorbeeld met een schroevendraaier en een hamer. Zo kan het kokoswater eruit lopen. Drink dat op als het erin zit.
     
  • Houd dan de kokosnoot in een hand en sla, rondom, met de achterkant van een mes in het midden van de noot. Draai de kokosnoot steeds in je hand zodat je een denkbeeldige lijn over het midden van de noot tekent. Op een gegeven moment zal de kokosnoot op die lijn breken. Nu kan je het vruchtvlees eruit wippen met een lepel.
     
  • Schraap het bruine velletje eraf en snijd in kleine stukken. Maal met 100 ml water fijn in een keukenmachine of blender (je kan de kokosnoot ook raspen op een fijne rasp).
     
  • Schenk er terwijl de machine draait, nog 650 ml water bij. Schenk het door een fijne zeef. Druk de kokospulp goed uit. Bewaar de kokosmelk voor later.
     
  • Rooster flink aan in een droge wok. Haal uit de wok en maal in de keukenmachine tot pindakaas. Voeg eventueel een scheutje water toe als het malen niet goed lukt. Doe de pindakaas in een kom en meng, beetje bij beetje er 500 ml water bij. Doe het pindawater en kokoswater bij elkaar.
     
  • Spoel de rijst tot het water wat ervan afkomt helder is.
     
  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheut olie in een ruime pan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook en verkruimel de maggiblokjes erboven. Roer de rijst erdoor. Voeg zoveel van het pinda/kokoswater toe dat het ongeveer 2 cm boven de rijst uit komt. Laat de rijst op heel laag vuur, met het deksel op de pan in 20-30 min. gaar worden. Roer af en toe en voeg wat extra kokos/pindawater toe als de rijst nog niet gaar is maar wel droog staat.

Lekker met gestoofde kip en gebakken banaan.