Multi-talent Daan Boom vraagt zich af of een robot hem kan vervangen op het podium.

Multi-talent Daan Boom zou het liefst iedereen blij maken met zijn optredens, maar vanwege zijn overvolle agenda moet hij vaak kiezen. Zou een robot hem kunnen vervangen wanneer Daan al een andere afspraak heeft staan? Om tot een antwoord te komen brengt Anna Gimbrère een bezoek aan verschillende robots om te zien hoe ver de ontwikkelingen nu zijn, onder andere bij JetBrains. In het lab bouwt Anna met haar brains een hologram van zichzelf. Daarna wordt een prototype van RoboDean gebouwd om uit te testen wat gaat werken. Voor de muziek gaat Anna langs bij producer Janne Spijkervet die aan de hand van het repertoire van Daan Boom een gloednieuw nummer maakt met behulp van kunstmatige intelligentie.

Uiteindelijk komt in een club met enthousiast publiek alles samen tijdens het eerste optreden van de RoboDean. Is deze robot al klaar om Daan te vervangen?

Daan Boom en zijn robotkloon

bij deze aflevering

het AI Songfestival

De robot die Anna en haar brains maken treedt op met een track die door een computer is ontworpen. Met een beetje hulp van interim-brain Janne Spijkervet, die al eerder een computer opdracht gaf om zelf een liedje te schrijven voor de Nederlandse inzending van het alleerste AI Songfestival. Er deden nog twaalf andere landen mee, dat twaalf compleet verschillende en verrassende liedjes opleverde. Luister ze hier

de robot als mens

De deepfake van Daan 'the Dean' Boom is griezelig goed, maar verder lijkt de robot natuurlijk vooral op een in elkaar geknutselde robot. In Japan zijn ze daar al veel verder in. Terwij wij het soms griezelig vinden om met robots te leven - laat staan om naar een robot-artiest te luisteren - houden ze in Japan erg van robots omdat ze het niet erg vinden om dingen een ziel te geven. Dat zit in hun cultuur. De Japanse overheid steekt zo'n slordige 350 miljoen dollar in de ontwikkeling van humanoïde service robots. Er is een Japanse hoogleraar robotica die zichzelf heeft nagemaakt als robot. Die robot is zelfs zijn identiteit gaan bepalen: om op zijn robot te blijven lijken, laat hij zijn gezicht voortdurend verjongen. Je ziet er alles over in deze aflevering van VPRO Tegenlicht.