Cabaretier Tex de Wit vraagt zich af of je onder water kunt leven. Brengt een duikklok uitkomst?

De zeespiegel stijgt, de huizenmarkt is krap, hoe lossen we een steeds groter wordend woontekort op als straks een deel van Nederland onder water staat? Anna Gimbrère besluit samen met haar team na een aantal experimenten een immense duikerklok te gaan bouwen. Een duikerklok is een ruimte waarin mensen zonder duikuitrusting onder water kunnen blijven.

Anna brengt een bezoek aan een onderzeeboot van de Marine. Daar leert ze hoe de zuurstofvoorziening is geregeld. Ook gaat Anna naar Italië en bezoekt onderwaterboerderij Nemo’s garden waar basilicum verbouwd wordt. Tijdens de spectaculaire finale worden Tex de Wit en Anna in de duikerklok onder water gelaten. Gaat het ze lukken om onder water te leven?

bij deze aflevering

onder-water-boerderijen

Om onder water te kunnen leven heb je ook onder water voedel nodig. Vis en zeewier genoeg natuurlijk, maar voor een gezond dieet kunnen groenten niet missen. Hoe doe je dat, groenten kweken onder water?

In Italië voeren ze een experiment uit om tuinkruiden en tomaten in een soort luchtbellen op een paar meter diep in de zee te kweken. Daar zitten een aantal voordelen aan:

  • De temperatuur is meer constant dan op land;
  • Er kunnen geen insecten of ziektes binnenkomen;
  • Tot nu toe blijkt dat de planten onder water sneller groeien dan hun landgenoten;
  • En je hebt nooit een tekort aan water.

Maar zeewater is toch zout? Daar hebben ze een slimme oplossing voor bedacht. Door het zonlicht verdampt het zeewater en condenseert op de binnekant van de koepel. Vanuit daar sijpelen de zoutloze druppeltjes naar de zijkant, waar ze worden geleid naar de plantjes. Een volledig automatische zeewaterzuivering dus.

hebben planten zintuigen?

Kan een plant zout proeven? Weet een plant dat ie onder water groeit? Daar proberen wetenschappers nu achter te komen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat planten op hun eigen manier de wereld om zich heen kunnen aanvoelen. Wil je daar meer over weten? Lees en kijk naar deze aflevering van Grote vragen.