Je familie laat je nooit in de steek, vinden zowel Andalusiërs als Nicaraguanen. Dus is het logisch dat Stef zijn schoonouders in huis neemt.

Twee belangrijke waardes in Andalusië zijn 'flamenco' en 'familie.' Ze zijn enorm verbonden met elkaar. Stefs schoonfamilie komt door de onrust in Nicaragua ook naar Spanje. Op het grootse flamencofestival van zijn nieuwe woonplaats bereidt Stef zich voor op de komst van zijn schoonfamilie. Hij onderzoekt de betekenis van flamenco, die sterk samenhangt met de zigeunercultuur. En hoe denken de Andalusiërs over samenwonen met je schoonfamilie?

de muziek


Nieuwsgierig naar de muziek uit deze aflevering? Beluister alle nummers die je hebt gehoord in deze lijst in zijn geheel. Zie je niks? Klik dan hier
 

Hoe is het om plotseling vanuit Nicaragua naar Andalusië te verhuizen? Ieder gezinslid gaat daar op z’n eigen manier mee om, vertelt Stef. Bij deze aflevering:

Stefs dochter Lucy

‘Lucy is tien en drukt zich graag uit met tekeningen. Haar eerste tekeningen in Spanje waren die van het presidentieel echtpaar van Nicaragua. Ze gebruikte donkere kleuren en tekende lelijke dingen, zoals grote bossen okselhaar en wratten op neuzen. Ze gaf hun de schuld van het feit dat ze haar school en haar vriendinnen had moeten achterlaten.

Ze was het ook niet helemaal eens met de beslissing om te vertrekken. Bovendien is het een kind dat moeite heeft met nieuwe situaties en nieuwe mensen. Dus dan is het logisch dat je het moeilijk hebt als je naar een ander land gaat en ineens niets is zoals je het gewend bent. Ik zie gelukkig ook wel dat ze soms geniet van dingen, en ze heeft wel nieuwe vriendinnen, maar toch blijft bij haar het gevoel van heimwee heel sterk. Als je het haar zou vragen, dan zou ze het liefst morgen teruggaan.

Iemand raadde ons laatst aan om de film Inside Out (trailer) te kijken, over een meisje dat verhuist van Minnesota naar San Francisco. Die film laat zien hoe mooie herinneringen door heimwee allemaal veranderen in trieste herinneringen. We herkenden opeens wat zij doormaakt. Nog nooit een tekenfilm gezien die zo hard binnenkwam.’

Flamenco

'De flamencomuziek is ontstaan bij de zigeuners in Andalusië', zegt Stef in de uitzending. Eigenlijk is dat te kort door de bocht. Er zitten allerlei invloeden in, onder meer van de zigeuners die vanaf de vijftiende eeuw in het zuiden van Spanje wonen. Uitzoeken hoe het precies zit is lastig, want het is een traditie die van generatie op generatie werd doorgegeven zonder iets op te schrijven. De afgelopen veertig jaar hebben wetenschappers zich verdiept in de wortels van de flamencomuziek, - zang en -dans, en de oorsprong van het woord ‘flamenco’, en de resultanten zijn… interessant, maar te ingewikkeld om er hier snel even iets zinnigs over te zeggen. Hou het er maar op dat de zigeuners er hun stempel op gedrukt hebben, maar zeker niet als enige bevolkingsgroep.