In het programma 'Brommer op zee' spreken Wilfried en Ruth met schrijvers en dichters over hun werk. Vandaag een selectie van drie gesprekken met schrijvers over samenleven, burgerschap en solidariteit.

1. Kiza Magendane over ‘Met Nederland in therapie’

“Ik bevind mij in een spagaat tussen mijn bondgenoten en mijn lotgenoten.” Geen makkelijke positie, maar toch ziet schrijver Kiza Magendane dit als zijn privilege. Zo kan hij zich in beide werelden verplaatsen. In zijn debuut ‘Met Nederland in therapie’ beschrijft Magendane zijn weg naar het Nederlands burgerschap. In het gesprek pleit hij voor een dynamische invulling van Nederlanderschap. Niet vaststellen wat het is, maar samen voorstellen wat het zou kúnnen zijn.

Kijk het gesprek met Kiza Magendane over zijn boek Met Nederland in therapie.

2. Margot Vanderstraeten over ‘Minjan’

“We leven in een samenleving waar je zelfs aan de kassa niemand meer ontmoet.” Terwijl onze samenleving soms steeds meer lijkt te ‘ontmenselijken’, vindt Margot Vanderstraeten een plek waar het er heel anders aan toe gaat. Zij ontmoette bewoners uit de orthodox-Joodse Diamantwijk in Antwerpen. Daar herontdekte zij de waarde van leven in een gemeenschap. Een plek waar men elkaar blijft ontmoeten en voor elkaar blijft zorgen. In het gesprek vertelt Vanderstraeten over de ontmoetingen met de bewoners aldaar.

Kijk het gesprek met Margot Vanderstraeten over Minjan.

3. Tommy Wieringa en Roxane van Iperen over boeken die houvast geven

“Als iedereen in competitie met de ander is, dan is dat per definitie een heel eenzame manier van leven,” volgens Roxane van Iperen. Tommy Wieringa en Roxane van Iperen vertellen welke boeken hen in 2021 houvast gaven. Zijn we vriendelijkheid als waarde kwijtgeraakt in onze samenleving? Hoe beïnvloedt trauma je leven en je lichaam? En waar vind je schoonheid? Een gesprek tussen twee grote schrijvers over gemeenschappelijkheid en solidariteit.

Kijk het gesprek met Tommy Wieringa en Roxane van Iperen en bekijk de getipte boeken.