In het programma 'Brommer op zee' spreken Wilfried en Ruth met schrijvers en dichters over hun werk. Schrijvers Auke Hulst, Eva Meijer en Maarten van der Graaff schreven elk op hun eigen manier een boek over de toekomst. Een toekomst waarin je een robotkind kan bestellen, waarin Nederland onder water staat of waarin we digitale velden hebben in plaats van herinneringen. Kijk de gesprekken hieronder.

Auke Hulst over 'De Mitsukoshi Troostbaby Company'

Schrijver, literatuurcriticus, essayist en muzikant Auke Hulst was te gast over zijn roman De Mitsukoshi Troostbaby Company. Een persoonlijk boek, dat ook als sciencefiction benoemd kan worden. Hoofdpersoon Auke van der Hulst leeft in het jaar 2032 en kampt met de verwerking van een afgebroken zwangerschap. Dat doet hij middels Scottie, een levensecht robotkind uit Japan dat hem troost moet bieden. Het boek werd onder andere genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2022.

Kijk hier het gesprek met Auke Hulst.

Eva Meijer over 'Zee Nu'

Filosoof en romancier Eva Meijer gelooft niet dat er een toekomst bestaat waarin Nederland geen gevolgen van de klimaatcrisis te verduren krijgt. In haar roman Zee Nu komt de zee elke dag een kilometer verder landinwaarts. Toch schetst het boek geen doemscenario, hoewel dat óók haar bedoeling is. Integendeel, het laat ook een hoopvol en veerkrachtig beeld van de mens zien.

Kijk hier het gesprek met Eva Meijer. 

Maarten van der Graaff over 'Onder asfalt'

Maarten van der Graaff is schrijver van romans en gedichten. Hij was te gast over zijn boek Onder asfalt waarin op een dag in 1999 alle snelwegen in Nederland verdwenen zijn, en over hoe Nederland daardoor plots in een ontoegankelijke wildernis verandert. Het boek speelt zich daarnaast af in de toekomst van het jaar 2068. In een tijd waarin mensen digitale velden hebben waarin hun herinneringen zijn opgeslagen, en waar je als nabestaande iemands velden kan doornemen en moet besluiten of je deze data houdt of uitwist. 

Kijk hier het gesprek met Maarten van der Graaff.