Geïnspireerd door het werk van Georges Perec en zijn vertaler Guido van de Wiel daagden we je uit. ‘De wedergekeerden’ is de vertaling van Perecs ‘Les revenentes’ waarin enkel de ‘e’ als klinker voorkomt. Waarom dat is? Kijk hieronder de reportage van Teus van Sintmaartensdijk en bekijk de winnende zinnen van de Perec-uitdaging!

En de winnaar is...

 1. Een wrede heerser heeft het lef met een heel leger vreemde steden te bezetten en mensen te verknechten.
  Leen Dreesen
   
 2. Meng twee mestkevers met etensresten, vermeerderd met negen theelepels hennep, een eetlepel kersen, een merellever én, brekend, zes fletsgele tegels (messcherp) en zeven tere bekers: een hemeltergend lekker schervengerecht.
  Peter Verhaak
   
 3. De erven der bekende eend heten Kwek, Kwek en Kwek.
  Lennart Kalkman

Juryrapport

"De een doet er exact tien woorden, de ander de maximale dertig over om tot een woordspeling te komen. In beide gevallen duiken ze prachtig als pointe op aan het eind van de zin. ‘Kwek’ en ‘schervengerecht’ leggen het echter af tegen de zin die de actualiteit helder en onomwonden beschrijft. De komedie legt het af tegen de tragedie. De winnaar is een zin, waarin, in goed E-Nederlands, een belangrijk en allesoverheersend thema uitgedragen wordt. Het woord verknechten is weliswaar minder bekend, maar bestaat gewoon volgens de Dikke van Dale en betekent zoveel als ‘iemand onder het juk brengen’ of ‘iemand tot knecht maken’. De winnaar betreft een zin die je – zonder ook maar een woord te vervangen – zo in een novelle of in een roman zou kunnen tegenkomen. Helaas is deze zin deze week geen fictie gebleken, maar werkelijkheid geworden."

Guido van de Wiel
Vertaler van Georges Perec, De wedergekeerden.

De Perec-uitdaging, oftewel Perec-chellenge!

Inzenden voor deze uitdaging is niet meer mogelijk.

In de reportage zie je hoe Guido van de Wiel jarenlang werkte aan de vertaling en eindeloos veel woorden met enkel de klinker 'e' verzamelde. Ook geïnspireerd? Doe mee aan onze Perec-uitdaging! Schrijf zelf een mooie zin met enkel de ‘e’ als klinker en stuur ‘m in. 

Oftewel in E-Nederlands:

Ben je gegrepen? Neem deel ’n deze Perec-chellenge! Creëer zelf een perfect te lezen regel met enkel de 'e' en deel je bedenksel.

De zin mag tussen de 10 en 30 woorden zijn. Je bent vrij om alle medeklinkers te gebruiken die je wil maar in de zin mag enkel de ‘e’ als klinker gebruikt worden. Om mee te doen vul je onderstaand formulier in.

De winnende zin wordt gekozen door vertaler Guido van de Wiel zelf en de winnaar ontvangt een Perec-pakket met een persoonlijke juryrapport. Inzenden kan t/m zondag 27 februari. De winnaar wordt begin maart bekendgemaakt via de kanalen van Brommer op zee.

Kijk de reportage over de vertaling

Waarom Georges Perec enkel de klinker 'e' gebruikte in zijn boek? En hoe ging vertaler Guido van de Wiel om met deze beperking? Voor antwoorden ging Teus van Sintmaartensdijk voor Brommer op zee op bezoek bij Van de Wiel. Kijk de reportage hiernaast.