In 'Brommer op zee' interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

in de uitzending van 12 december

De boekentips van Wilfried & Ruth:
Die waren er niet!

  • Wel namen Tommy Wieringa en Roxane van Iperen vier boeken mee naar de uitzending én gaven ze online twee extra tips. Bekijk de boeken hier.
     
  • Daarnaast geeft de redactie van 'Brommer op zee' de twaalf dagen in aanloop naar kerst elke dag een boekentip. Bekijk de adventkalendertips hier.


In de uitzending:
'Brommer op zee' sloot het jaar af met een bijzondere uitzending waarin schrijvers (en veellezers) Tommy Wieringa (1967) en Roxane van Iperen (1976) vertelden welke boeken hen in 2021 houvast gaven. Kan vriendelijkheid de wereld redden? Hoe beïnvloedt trauma je leven en je lichaam? En waar vind je schoonheid? Een uiterst interessant gesprek tussen twee grote schrijvers.

Daarna blikten we met Lieke Marsman (1990) terug op haar eerste jaar als Dichter des Vaderlands. Daarin nam ze Mark Rutte, de overstromingen en onze grondrechten onder de loep. En het is precies een jaar na het verschijnen van haar vijfde dichtbundel In mijn mand, waarin ze schrijft over haar ziekte en de dood, maar ook over een barmhartig vennetje en het sublieme. In het interview benoemt ze in haar persoonlijke terugblik de diepe put van het ziek-zijn, waar op de bodem een heel landschap blijkt te liggen.

In het schrijfhok nam dichter en spoken-word artiest Gershwin Bonevacia (1992) plaats. Hij nam het stokje over van K. Schippers en is sinds 2019 stadsdichter van Amsterdam. Recent verscheen zijn nieuwe bundel Toen ik klein was, was ik niet bang, waarin hij in gesprek ging met zijn 10-jarige zelf. In de uitzending schreef hij een brief aan 'zijn vijand'. Bekijk hier zijn bijdrage.

In december lezen we in de Brommer op zee-boekenclub Vallen is als vliegen van Manon Uphoff. De roman vertelt het verhaal van misbruik binnen een groot gezin waarin de vader de regels bepaalde. Met sprookjes en mythes en haar geheel eigen taal geeft Manon vorm aan een gruwelijk verleden, waar toch ook momenten van schoonheid in schuilen. In deze uitzending ging Manon in gesprek met onze vaste lezers Caro en Sofie. Meelezen? Klik hier.

Stella Bergsma ging voor 'Brommer op zee' in alle vroegte naar de Larense hei. Ze liep mee met schapenherder Rozenn Le Buhan - en schreef een tekst bij haar observaties. Met beeld van Pim Hawinkels. De reportage is hieronder te bekijken. 

schrijf je in voor de boekenclub

De boekenclub van Brommer op zee behandelt iedere maand een nieuw boek. Een Nederlandse of Vlaamse auteur begeleidt de lezers door middel van opdrachten door zijn of haar roman heen. Deze maand: Vallen is als vliegen van Manon Uphoff.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks de leesopdrachten. Lees nu ook gratis mee via onze Brommer op zee-app. Download 'm via de app- of playstore.