In 'Brommer op zee' interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

aflevering 3 april

boekentips

  • 1984 van George Orwell en Xavier Coste.
  • The New York Times Book Review: 125 Years of Literary History van The New York Times

Bekijk alle boekentips uit de uitzendingen hier

in de uitzending

Tom Lanoye (1958) is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied. In zijn nieuwste roman De draaischijf is door het toneel bezeten Alex Desmedt aan het woord. In Antwerpen werkt hij zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste theater van de stad. Hij viert triomf na triomf, mede dankzij zijn vrouw, de Joodse actrice Lea Liebermann. Maar de oorlog wordt steeds bedreigender en zijn broer Rik Desmedt, componist en dirigent, kiest voluit voor collaboratie. Een meeslepend verhaal over het theater, de Tweede Wereldoorlog en collaboratie in Antwerpen en Den Haag.

Schrijver Grete Simkuté (1991) heeft zich voor haar eerste roman verdiept in het 19e eeuwse Japanse fenomeen sokushinbutsu, een monnik die een eeuwigdurende meditatie aangaat. In De man die een berg werd volgen we een monnik die besluit om een levende mummie te worden, de ultieme opoffering.

Schrijver en theatermaker Rebekka de Wit (1985) nam plaats in ons schrijfhok. Ze debuteerde in 2015 met haar roman We komen nog één wonder tekort over een gezin dat in korte tijd twee dierbaren verliest. Ook maakte De Wit met Anoek Nuyens het lovend ontvangen theaterstuk De Zaak Shell. Lees en kijk de brief hier.

Daarbij zagen we Kristien Hemmerechts (1955) op de plek waar ze woont en werkt. In april leest de Brommer op zee-boekenclub haar boek Taal zonder mij, dat ze schreef als liefdevol onderzoek naar haar overleden man, dichter Herman de Coninck. Lees hier meer over de boekenclub met Hemmerechts.

lees en praat mee in de boekenclub

De boekenclub van Brommer op zee behandelt iedere maand een nieuw boek. Een Nederlandse of Vlaamse auteur begeleidt de lezers door middel van notities door zijn of haar boek heen. Deze maand lezen we: De hemel is altijd paarsvan Sholeh Rezazadeh. Meer informatie over het boek vind je hier.

Meer informatie over de boekenclub vind je hier. Lees elke maand gratis mee via onze Brommer op zee-app. Download 'm via de app- of playstore.