Brommer op zee gaat op zoek naar de nieuwe kinderboekklassiekers! Samen met experts uit het hele land neemt onze redacteur Cathrien Maas je elke twee weken mee mee naar kinderboekenland. Welke boeken zijn de Rupsje Nooitgenoegs van nu? Lees hieronder de nieuwste tips.

boekentips 5 oktober

Met tips van...

Cathrien Maas (Utrecht), redacteur bij Brommer op zee en verliefd op kinderboeken in alle soorten en maten.

 

"Prentenboeken. Je moet er net een tikkeltje verliefd op worden, zodat je ze honderd keer kunt lezen."

- Cathrien

1. Tropische Jopie

Jarvis, vertaler: Jesse Goossens

Een grote favoriet is Tropische Jopie. Jopie is een ontzettend saaie vis met loyale vrienden, maar hij heeft alleen maar oog voor de tropische metgezellen in de zee. De vis verzint een list om erbij te horen, wat gevaarlijk blijkt: het kost hem bijna de kop. Ontzettend grappig door de rake drie puntjes, de woordgrapjes en de stemmetjes. Daarbij zijn het prachtige tekeningen.

2. De ridder zonder billen

Levina van Teunenbroek & illustrator Charlotte Bruijn

Als je wil dijenkletsen is De ridder zonder billen een pareltje. Een ridder heeft in het heetst van de strijd zijn kont verloren en moet, om in het gevlij bij de prinses te komen, snel een nieuw paar kadetjes zien te versieren. Hij racet op de fiets naar de billenwinkel (bijzondere uitvouwbare pagina) en kan daar uit alle soorten en maten kiezen. Op rijm, dus je kunt het zo uit je hoofd. En er zijn veel billetjes te zien!

3. Waar is mijn noedelsoep?!?

Reza en Chee-Han Kartosen-Wong & illustrator Maria Koutamanis

Waar is mijn noedelsoep?!? is zo’n lieve leuke waar je verliefd op wordt. Sam-Ming droomt van noedelsoep, het is zijn allerlievelingseten. Als hij op school in zijn tas kijkt en ziet dat zijn noedelsoep verdwenen is, schrikt hij zich een hoedje. Hij gaat langs zijn klasgenoten die allemaal lekkere dingen bij zich hebben, mag van iedereen een hapje, maar hij moet en zal zijn noedelsoep terugvinden. En als je ook zin krijgt in noedelsoep, wat ik zeker had, staat het recept achterin het boek!

 

 

 

of zoals Bibi zei...

"Wat ons rest is: meters maken. Leeskilometers. Over oude en nieuwe paden, langs rechte en kronkelige wegen, door dalen en langs ravijnen –
Ga op reis! Vandaag nog."

Albert Verwey-lezing door Bibi Dumon Tak: 'Wipneus en zijn schimmelige vriendje Pim'. Luister hier naar de hele lezing.

 

 

over de redacteur

Ik ben Cathrien en ik ben redacteur bij Brommer op zee. Ik heb een hobby, en dat is lezen. Ja ja, verrassend he? Als een kandidaat vroeger bij Lingo zei dat zijn of haar hobby lezen was, dan moest ik altijd een beetje lachen. Wat is dat nou voor hobby? Een andere hobby was vaak: mijn kinderen. Dat is bijna geen hobby te noemen. Als je die twee nou combineert: kinderboeken. Werk en hobby samen. Dat is deze pagina.

I love prentenboeken, het liefst lekker absurd en heel grappig. Een ridder zonder billen die op de fiets nieuwe billen gaat scoren (auw), een vis die zich verkleed en daarmee tropisch wordt (saai?), een mopperende eend die haar vleugels niet vuil wil maken (ik heb niemand om mee te speeeelen). Of als de boeken gewoon heel mooi of schattig zijn. Je moet er net een tikkeltje verliefd op worden, zodat je ze honderd keer kunt lezen.