Ruth Joos en Wilfried de Jong zijn de presentatoren van het nieuwe boekenprogramma Brommer op zee waarin ze wekelijks schrijvers en dichters interviewen over hun werk. De programmatitel verwijst naar het bekende verhaal van de schrijver J.M.A. Biesheuvel. Online gaat Brommer op zee verder als leesclub. Samen met een maandelijks wisselende host lezen kijkers een boek en gaan daarover met elkaar in gesprek.

Ruth Joos is in Vlaanderen al jaren toonaangevend in haar interviews met schrijvers uit binnen- en buitenland. Ze had een eigen cultuurmagazine, is veelgevraagd op literaire festivals en presenteert om de week De ochtend: het dagelijkse, journalistieke ochtendprogramma van de VRT op Radio 1.

Wilfried de Jong presenteerde al verschillende televisieprogramma’s voor de VPRO waaronder Pakhuis De JongHolland Sport en Fotostudio De JongHij was drie jaar de interviewer bij Zomergasten en is één van de vaste presentatoren van Met het oog op morgen. Hij schrijft boeken (fictie/non-fictie) en heeft een wekelijkse column in NRC.

Ruth Joos en Wilfried de Jong

Eindredacteur Jikke Wechgelaer: 'Wilfried de Jong is een begenadigde en originele interviewer met een grote liefde voor boeken. Ruth Joos maakte vele cultuurprogramma’s in Vlaanderen en is een doorgewinterde boekenkenner en lezer. Er hangt een bijzondere chemie tussen die twee. Ze kennen elkaar al langer en zijn goed op elkaar ingespeeld. De liefde voor boeken spat er vanaf.'

Brommer op zee wordt gemaakt door: 

Presentatie
Ruth Joos & Wilfried de Jong

Eindredactie
Jikke Wechgelaer

Producer 
Eva van Meerten

Online samensteller & redactiecoördinator
Julia Groen

Redactie
Sophia Blijden
Mischa Daanen (stage)
Cathrien Maas
Leonard Ornstein
Tamar Slooves
Maurice Woestenburg
Samet Yilmaz

Beeldresearch / Productie
Britt Bennink

lees mee met de VPRO Boekenclub

De VPRO Boekenclub behandelt iedere maand een nieuw boek. Een Nederlandse of Vlaamse auteur begeleidt de lezers door middel van opdrachten door zijn of haar roman heen.  Deze maand: De geschiedenis van mijn seksualiteit van en met Sofie Lakmaker.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, word lid van de club en ontvang wekelijks de leesopdrachten.