De Palestijnse opa van Sakir Khader sprak vol lof over Saddam Hoessein, zo is in de eerste aflevering van De puinhopen van Irak te zien. Maar waar heeft de Iraakse dictator die heldenstatus aan verdiend?

Door middel van een staatsgreep komt de Ba’ath Partij in 1968 aan de macht, de partij waar Hoessein bij aangesloten is. Nadat Ahmed Hassan al-Bakr in 1979 aftreedt, volgt Saddam Hoessein zijn presidentschap op. Hierna volgen jaren van een strenge dictatuur.

Om ervoor te zorgen dat zijn gezag niet ondermijnd wordt, brengt Saddam uit voorzorg vele tegenstanders om. Door het hele land worden zijn stamleden uit de Tikritregio op posten geplaatst, en tijdens de oorlogen tegen de buurlanden verliezen vele burgers hun leven.

de emmer loopt over

Ondertussen heerst er ook een langdurig conflict tussen Israël en Palestina. Als poging tot vrede worden in 1993 de Oslo-akkoorden getekend door Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), na maanden van geheime onderhandelingen.

Uiteindelijk was er vooral veel ontevredenheid over de akkoorden. Israël had nog steeds grotendeels het bestuur van Palestina in handen, en stichtte Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden. Nadat op 28 september 2000 oppositieleider en latere Israëlische premier Ariel Sharon een bezoek brengt aan Jeruzalem en de Al Aqsa-moskee, loopt de emmer over bij de Palestijnen. De Tweede Intifada breekt uit: een bloedige volksopstand tegen Israël.

Een groot fan van Saddam Hoessein laat zijn wandkleed zien met een afbeelding van de Iraakse oud-leider.

Irak was voor mijn opa het paradijs op aarde voor de Palestijnen. Dit heb ik met de paplepel ingegoten gekregen.

Sakir over zijn opa in De puinhopen van Irak

Saddam Hoessein lag ook in strijd met de Israëliërs, en steunde daarom de Palestijnen in dit conflict. Tijdens de Eerste Golfoorlog vuurde hij al raketten af op Israël. Het feit dat de dictator het het opnam tegen de Israëliërs, en later de Amerikanen, werd door de Palestijnen gezien als een heldendaad.

Saddam uitte zijn steun in vele vormen: nabestaanden van Palestijnse zelfmoordterroristen kregen een financiële tegemoetkoming, waardoor hij zo’n 35 miljoen dollar (26,5 miljoen euro) zou hebben uitgekeerd. Zelfs tijdens zijn executie op 30 december 2006 zou hij nog geroepen hebben dat Palestina Arabisch is. Die dag stierf hij als oorlogscrimineel voor veel Irakezen en de VS, maar als held voor Sakirs opa.