In deze rubriek nemen we elke week een toekomstbeeld van een science-fiction film onder de loep: is de futuristische technologie in de film nog steeds fictie of is het inmiddels werkelijkheid geworden?
Deze week: brainboosters, aan de hand van Limitless.

Limitless (Neil Burger, 2011)

In de film Limitless slikt hoofdpersonage Eddie een pil waardoor een nieuwe wereld voor hem open gaat. Hij kan zijn brein nu optimaal benutten en geen enkel detail ontgaat hem. Als schrijver met writersblock is dit zijn kans om een succesvol zakenman te worden. Helaas is het effect maar tijdelijk.

Kun je met een pil je brein zodanig optimaal benutten dat je razendsnel kan rekenen, denken, en alles onthouden?

Bekijk hier een fragment van de film:

uitleg

Niet alleen in Limitless staat het idee van de slimme pil centraal, ook in Lucy (Luc Besson, 2014) krijgt het hoofdpersonage te maken met een drug die je brein zou open zetten voor veel meer informatieverwerking dan je van nature aankan. De realiteit is echter anders: je kunt je brein niet tijdelijk ‘boosten’ zoals in Limitless verbeeld wordt, hoewel er wel een pil bestaat die er erg op lijkt. Modafinil, verkocht onder de naam Provigil, is een middel dat een vergelijkbaar effect geeft als cocaïne of Ritalin (een “cognitive enhancer”) maar is nog een stuk heftiger. Dit stofje is gebaseerd op het aanpassen van het slaap/waak centrum in onze hersenen en zorgt voor hogere dopamine-niveau’s waardoor je je energiek voelt. In Amerika is dit middel populair en zelfs het leger experimenteert al met het ontwikkelen van een militair die zeven dagen achtereen wakker kan blijven. We weten nog niet alles over ons brein, maar het lijkt erop dat de hoeveelheid informatie die in Limitless wordt verbeeld teveel is om te verwerken in ons brein.