In deze rubriek nemen we elke week een toekomstbeeld van een science-fiction film onder de loep: is de futuristische technologie in de film nog steeds fictie of is het inmiddels werkelijkheid geworden?
Deze week: geheugenwissers, aan de hand van Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Michel Gondry, 2004)

Joe Barish en zijn exvriendin hebben moeite elkaar los te laten en besluiten de herinneringen van elkaar te wissen uit hun geheugen. De hoop is om weer een normaal leven te kunnen leiden zonder aan de ander te denken, maar het lot - zo lijkt het - brengt ze toch weer bij elkaar.

Kun je herinneringen aan een specifiek persoon wissen?

Bekijk hier de trailer van de film:

uitleg

De wetenschap heeft nog geen eenduidig antwoord gevonden op hoe herinneringen worden opgeslagen, dus we kunnen ze ook niet weghalen. Wel kunnen onderzoekers traumatische herinneringen neutraliseren door met behulp van medicatie de negatieve emoties los te koppelen van de feitelijke herinnering. Ook met de vergeetpil is het mogelijk negatieve emoties te ontkoppelen van herinneringen. Met een therapie als EMDR, dus zonder medicatie, worden ook goede resultaten geboekt. Het is nu dus alleen mogelijk om emoties bij een herinnering aan te passen, maar niet de herinnering zelf.