Arnout Hauben trekt nog één keer door Nederland en België in het tweede seizoen van Dwars door de Lage Landen, in gezelschap van cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens.

Het eerste seizoen van Dwars door de Lage Landen werd in Nederland en België wekelijks gevolgd door 2,5 miljoen mensen. Het programma werd onder meer geprezen vanwege de ongedwongen gesprekken met gewone Vlamingen en Nederlanders.

Het tweede seizoen van Dwars door de Lage Landen start waar het vorige eindigde. Vanuit Lauwersoog wandelen Arnout en zijn vrienden diagonaal door het hart van Nederland naar de meest zuidelijk gelegen kustplaats van Vlaanderen, De Panne. Een route van 1000 kilometer met veel nieuwe gebieden en mooie verhalen om te ontdekken. Ook nu weer spreekt Arnout op geheel eigen wijze met mensen die hij onderweg tegenkomt en gaat hij op zoek naar de verhalen die onze streken kleur hebben gegeven. 

Dwars door de Lage Landen bestaat uit acht afleveringen en is geproduceerd door het Vlaamse productiehuis De chinezen in co-productie met de VPRO en het Belgische VRT, waar de serie dit najaar te zien is.

lees meer over de afleveringen van seizoen 2

Aflevering 1: Door Friese polders (21 april)

Arnout Hauben maakt zich klaar om nog één keer door Nederland en België te wandelen. Vanuit Lauwersoog vertrekt hij in het gezelschap van cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens richting De Panne in België. Hun eerste etappes leiden hen door Friesland, waar ze kennismaken met de eigenzinnige, maar sympathieke inwoners. In Dokkum gaat Arnout op zoek naar een stukje schedel van de Heilige Bonifatius, een missionaris die in 8ste eeuw niet echt warm ontvangen werd door de Friezen. 

Aflevering 2: Over leeuwen en landlopers (28 april)

Wanneer Arnout Friesland achter zich laat en Drenthe binnenstapt, hoort hij een leeuw brullen in het bos. Na wat zoeken komen Arnout en zijn vrienden terecht in een dierenasiel waar getraumatiseerde dieren van over de hele wereld een nieuw thuis vinden. In Wilhelminaoord werden in de vorige eeuw geen dieren, maar arme families en zwervers opgevangen in de Kolonie van Weldadigheid. De mensen konden zich hier letterlijk uit de armoede opwerken door het land te bewerken. Arnout spreekt met de allerlaatste zwerver van Wilhelminaoord die maar moeilijk te temmen blijkt te zijn…

Aflevering 3: In het spoor van de pioniers (5 mei)

Arnout komt aan in de jongste provincie van Nederland: Flevoland. Wanneer Arnout en zijn vrienden de polders doorkruisen breekt er een hittegolf uit. Er is nauwelijks schaduw om beschutting te zoeken. Arnout gaat er op zoek naar de pioniers die dit nieuwe land bevolken en naar de imposante zeearend die een nest heeft gebouwd in het Ketelmeer. Het is een risicovolle onderneming want deze roofvogel laat zich niet elke dag zien. Maar Arnout heeft geluk: op het moment dat hij het nest nadert, wordt de zeearend aangevallen door een kiekendief. Een adembenemend spektakel. 

Aflevering 4: Het hart van Holland (12 mei)

Op zijn voettocht door de Lage Landen doorkruist Arnout het hart van het oude, rijke Holland. In Muiden passeert hij het prachtige kasteel van de beroemde graaf Floris V die van hieruit het scheepsverkeer over de Vecht controleerde. Wanneer Arnout de boot van Sinterklaas in de sluis ziet liggen, twijfelt hij niet en springt hij aan boord van dit varend stukje jeugdsentiment. In Woerden duikt Arnout in de kaastradities van de stad, maar dat is niet naar de zin van geluidsman Ruben die kampt met een kaasallergie…

Aflevering 5: Wonderlijk Brabant (19 mei)

Arnout doorkruist het Nationaal Park De Biesbosch en gaat er op zoek naar bevers. Maar die laten zich niet zo gemakkelijk filmen. Geluidsman Ruben laat een camera achter in het park en hoopt tijdens de nacht meer geluk te hebben. In Willemstad spreekt Arnout met de allerlaatste getuigen van de ramp met de Rhenus 127. Dat was een schip vol Belgische krijgsgevangenen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de stad op een mijn voer… 

Aflevering 6: Langs de Schelde (26 mei)

Arnout laat Nederland achter zich en steekt de grens met België over ter hoogte van de Kalmthoutse Heide. Bij het militaire vliegveld van Brasschaat gaat hij op zoek naar de eigenaar van een oud legervliegtuig dat een bijzondere geschiedenis blijkt te hebben. In de Sint-Pauluskerk, midden in de rosse buurt van Antwerpen, staart Arnout zich blind op de prachtige middeleeuwse schilderijen van Rubens, Van Dyck en Jordaens. Deze meesterwerken werden in 1969 door de prostituees en de studenten van de buurt gered toen de kerk dreigde af te branden... 

Aflevering 7: Door de Vlaamse Ardennen (2 juni)

Arnout doorkruist de Demervallei en komt aan in de Vlaamse Ardennen: het decor van de Vlaamse wielerklassiekers. In Geraardsbergen ruilen Arnout en zijn vrienden hun wandelschoenen in voor een koersfiets om de legendarische Muur te beklimmen, net zoals ontelbare wielrenners dat voor hen hebben gedaan. Langs de taalgrens lopen ze verder naar Amougies. Dit kleine, landelijke dorpje is bekend als het Woodstock van de Lage Landen nadat het in 1969 overspoeld werd door 70.000 hippies. 

Aflevering 8: Door de Westhoek, terug naar zee (9 juni)

In de laatste aflevering doorkruist Arnout de Westhoek waar hard werd gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Niet enkel de begraafplaatsen herinneren aan die donkere periode, ook op het golfterrein van De Palingbeek zijn de sporen van de frontlinie nog duidelijk zichtbaar. In het laatste café op de route drinken Arnout en zijn vrienden een Picon en klinken ze op hun vriendschap. Na 1.000 lange kilometers komt het eindpunt van hun tocht door de Lage Landen eindelijk in zicht: de Noordzeekust van De Panne.

volg de route

Zelf van plan om op stap te gaan? Op deze kaart vind je de route van Dwars door de Lage Landen II. De dikke rode lijn is het 1000 km lange traject van Arnout, Ruben en Philippe. Dat wijkt hier en daar af van het oorspronkelijke GR/LAW traject om langs enkele interessante locaties en overnachtingen te passeren. De mooiste spots, referentiepunten en verrassende historische locaties zijn aangeduid met groene icoontjes. In het paars staan een aantal overnachtingsmogelijkheden op en langs de route.

Graag willen we Grote Routepaden VZW en Wandelnet.nl bedanken voor het delen van hun informatie over deze fantastische tocht.

alles over seizoen 1

Arnout Hauben en zijn vrienden lopen over Vlaamse wandelpaden van Oostende tot Limburg en eenmaal in Nederland volgen ze het Pieterpad, dat hen vanuit Maastricht door het oosten van Nederland naar Pieterburen leidt. Tijdens de negenhonderd kilometer lange tocht gaat Arnout op zoek naar de verhalen die de streken kleur hebben gegeven.

volg de route

luister de muziek

Ben je benieuwd welke muziek er voorbij komt in Dwars door de Lage Landen? Luister dan nu naar de Spotify-playlist van de serie.

schrijf je in voor Reispost

meer programma's met Arnout, Philippe & Ruben