Arnout Hauben vertrekt in de achtdelige reeks Dwars door de Lage Landen voor een nieuw avontuur, dit keer wandelend door Nederland en België. Hij loopt van Oostende aan de Vlaamse kust naar Pieterburen in het noorden van Nederland, samen met zijn vrienden Philippe Niclaes en Ruben Callens.

Arnout Hauben en zijn vrienden lopen over Vlaamse wandelpaden van Oostende tot Limburg en eenmaal in Nederland volgen ze het Pieterpad, dat hen vanuit Maastricht door het oosten van Nederland naar Pieterburen leidt. Tijdens de negenhonderd kilometer lange tocht gaat Arnout op zoek naar de verhalen die de streken kleur hebben gegeven.

schrijf je in voor Reispost

De reisseries van de VPRO nemen ons mee naar landen die we niet zo goed kennen én naar landen die we denken heel goed te kennen.

Wil je op de hoogte blijven van onze reisseries? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, VPRO Reispost.

volg de route

luister de muziek

Ben je benieuwd welke muziek er voorbij komt in Dwars door de Lage Landen? Luister dan nu naar de Spotify-playlist van de serie.

meer over de afleveringen

1. De Vlaamse polders

dinsdag 22 maart

Arnout Hauben start zijn nieuwe avontuur op het strand van Oostende en trekt verder door de Vlaamse polders. In Meetkerke maakt hij kennis met Amedé, die vroeger het water uit de polders pompte om het land droog te leggen.

2. Antwerpen, parel aan de Schelde

dinsdag 29 maart

De vrienden trekken door het Waasland richting Antwerpen. In Klinge komen ze langs een restant van de Dodendraad: de elektrische versperring die Nederland en België van elkaar scheidde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op Linkeroever rusten ze uit op het strand van Sint Anneke. In de catacomben van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen ontdekt Arnout tot slot een unieke kunstschat die vertelt over de rijkdom van de stad.

3. Door de (w)arme Kempen

dinsdag 5 april

Arnout, Philippe en Ruben doorkruisen de zanderige Kempen. Bij de Kleine Nete komen ze langs een krabbenvangstation. Daarna gaat Arnout op bezoek bij enkele oude vrienden in Geel: Rob en Eddy. Vijftien jaar geleden maakte hij een documentaire over de gezinsverpleging in Geel waarin het tweetal een hoofdrol speelde.

In de abdij van Tongerlo staat Arnout oog en oog met het Laatste Avondmaal van Da Vinci, en in Westerlo ontmoet hij prins Simon de Merode, die hem uitnodigt in zijn kasteel. De voorvaderen van de prins blijken een belangrijke rol gespeeld te hebben bij het ontstaan van België.

4. Limburg, de groene long van Vlaanderen

dinsdag 12 april

In Bolderberg logeren Arnout, Ruben en Philippe in het hotel dat in de jaren zeventig het decor vormde van de grootste kunstroof uit de geschiedenis van de Lage Landen. In Genk duikt Arnout het mijnverleden in. Hij maakt kennis met de allerlaatste kolenboer die de allerlaatste zakken échte Limburgse steenkool bewaart.

5. Nederlands-Limburg, een land apart

dinsdag 19 april

Arnout, Ruben en Philippe steken de grens met Nederland over en komen aan in Limburg. Ze beklimmen de Sint-Pietersberg en gaan naar het officiële eindpunt van het Pieterpad. Dit pad zullen ze vijfhonderd kilometer lang volgen tot in het uiterste noorden van Nederland. 

Arnout verkent het Fort Sint Pieter en ontdekt een labyrint van ondergrondse tunnels. De drie vrienden trekken via Sittard naar het kleine Montfort en ontmoeten Mientje. Zij herinnert zich als de dag van gisteren hoe een zwaar bombardement aan het einde van de Tweede Wereldoorlog haar leven voorgoed veranderde.

6. Over de grote rivieren

dinsdag 26 april

De vrienden komen aan in Tienray. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier 123 Joodse kinderen opgevangen. Even verderop in Groesbeek wandelen Arnout en zijn vrienden langs een replica van een zweefvliegtuig uit WOII. Ze ontmoeten Nelly Kerkhoff, die de gevechten van Operatie Market Garden van dichtbij meemaakte.

7. Tussen boer en adel

dinsdag 17 mei

Arnout, Ruben en Philippe komen aan in de Achterhoek. In Gaanderen worden ze verwelkomd door een muzikant die een lied zingt in het Nedersaksisch. In Laren gaan ze op de koffie bij een barones die haar jeugd doorbracht op kasteel Verwolde.

Arnout ontmoet op de Sallandse heuvelrug Suzanne, een herderin die haar flat op tienhoog in de Bijlmer inruilde voor een leven dicht bij de natuur. Minder rustig gaat het eraan toe in Hellendoorn, waar het drietal terecht komt op een oerend harde motorcross.

8. Door het hoge noorden, terug naar zee

dinsdag 24 mei

Arnout Hauben en zijn vrienden trekken verder richting Groningen en ontmoeten een vader en zoon die zichzelf ‘de hunebedjagers’ noemen.

De volgende stop is Glimmen, het dorp dat enkele jaren geleden de Postcode Loterij won met heel wat multimiljonairs als gevolg. Het dorp was ook ooit het decor van een groot drama: de Molukse treinkaping kwam er tot een rampzalig einde. Deze wond blijkt nog niet volledig geheeld.

De vrienden eindigen hun tocht in het dorpje Pieterburen. Om terug naar huis te keren moeten Arnout, Ruben en Philippe enkel nog de zeilboot bereiken die op hen ligt te wachten op het wad.