In de eerste tv-uitzending van Frontlinie is het Bram Vermeulen en cameraman Sven Torfinn als eerste internationale cameraploeg gelukt het land binnen te komen sinds het geweld escaleerde in het noorden van Mozambique.

Mozambique is een van de mooiste plekken van Afrika. Maar in de afgelopen maanden zijn meer dan een half miljoen Mozambikanen uit de dorpen in de kuststrook van de noordelijke provincie Cabo Delgado gevlucht. Een islamitische groepering, die trouw heeft gezworen aan Islamitische Staat, jaagt met maximale terreur de dorpelingen op de vlucht. Vermeulen probeert uit te zoeken waarom ze dit doen.

Om het antwoord op die vraag te vinden, reist hij af naar een van de eilanden voor de kust dat even prachtig is als macaber. Het eiland was ooit een doorvoerhaven van Mozambikanen die door de koloniale Portugezen als slaaf op de boot werden gezet. Tijdens de zoektocht blijkt dat zowel de jihadisten als de regering én de Zuid-Afrikaanse huurlingen die de kust vanuit de lucht beschieten, er een dubbele agenda op nahouden.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

In Frontlinie toont Bram Vermeulen op indringende wijze vergeten verhalen over ontwikkelingen die in ons dagelijkse nieuws vaak niet meer dan een voetnoot zijn.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief van Frontlinie en ontvang elke twee weken extra verhalen, achtergronden en lees-, kijk- en luistertips in je inbox.