Correspondent Bram Vermeulen reist naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Daar hebben de havenautoriteiten een geoliede machine opgezet om migranten koste wat kost buiten het zicht van toeristen te houden. Ze worden direct na aankomst in de haven overgebracht naar een detentiecentrum en daarna op quarantaineschepen gezet, terug de zee op.

Tijdens luchtpatrouilles boven zee wordt gefilmd hoe nu alle middelen worden ingezet om te voorkomen dat migranten Europa nog bereiken. Zo schiet de Libische kustwacht met scherp om een boot met migranten te stoppen. Ook wordt gefilmd hoe een Nederlandse reder een groep van 170 migranten overdraagt aan de Libische Kustwacht. Dit is een schending van internationale verdragen, die schepen verplichten mensen naar een veilige haven te brengen.

Om te achterhalen wat er na deze pushback met deze migranten is gebeurd, reist Bram Vermeulen naar Sicilië, naar de havenstad Genua en Rotterdam. De beslissing van de Nederlandse reder blijkt fatale gevolgen te hebben gehad. Ook wordt duidelijk dat de verantwoordelijkheid voor het redden van mensen nu vrijwel uitsluitend is komen te liggen bij commerciële reders, nu hulporganisaties op alle mogelijke manieren worden belemmerd om mensen op zee te redden. De regelgeving stelt reders voor een duivels dilemma.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

In Frontlinie toont Bram Vermeulen op indringende wijze vergeten verhalen over ontwikkelingen die in ons dagelijkse nieuws vaak niet meer dan een voetnoot zijn.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief van Frontlinie en ontvang elke twee weken extra verhalen, achtergronden en lees-, kijk- en luistertips in je inbox.