Op 23 mei 2019 werd schrijver Maarten Biesheuvel tachtig jaar.

Op diezelfde dag lanceerde de VPRO de twintigdelige podcastserie 'Het beste van Biesheuvel' met twee keer per week Biesheuvel-verhalen uit het radioarchief.

afleveringen

lees meer

Het beste van Biesheuvel wordt samengesteld en gepresenteerd door Remy van den Brand. Biesheuvel-kenner Erik de Bruin voorziet de verhalen – in gesprek met Remy – van toelichting en context.

Biesheuvel geldt als gelauwerd Nederlands auteur en wordt veelal geprezen om zijn tegendraadse verteltechniek, hoge dosis humor en openheid over zijn geestelijke toestand. Hij schreef prachtige, openhartige verhalen over zijn eigen waanbeelden en existentiële angsten. Mede daarom wordt Biesheuvel gezien als de wegbereider van de psychiatrie in de literatuur. Of zoals hij het verwoordde tegenover filmmaker Jan Louter: ‘Gerard Reve heeft met zijn boeken het taboe op homoseksualiteit doorbroken, ik op krankzinnigheid’.

Vanaf 1990 liep Biesheuvels productie vanwege een manische depressie terug en raakte hij wat meer op de achtergrond. Niettemin is hij blijven schrijven en publiceren. In 2008 verscheen zijn verzameld werk en in 2013 was hij te zien in een reprise van het televisieprogramma Hier is… Adriaan van Dis, waar hij op indrukwekkende wijze het verhaal Brief Aan Vader voorlas.

Radio Doc – Sunny Home

Op 12 mei is in het NPO Radio 1-programma Radio Doc Sunny Home te horen, een radiodocumentaire van filmmaker Jan Louter over Maarten Biesheuvel. In 1991 maakte Louter voor de VPRO de film De angstkunstenaar over Maarten Biesheuvel die hij sindsdien altijd is blijven volgen. Door de jaren heen bleef hij opnamen maken van Maarten en zijn vrouw, steun en toeverlaat Eva Gütlich (1938-2018) die veelvuldig in zijn werk voorkomt.

Luister hier de Radio Doc Sunny Home

meer Biesheuvel