Kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit?

In het twintigdelige In Europa: de geschiedenis op heterdaad betrapt reist Geert Mak door het Europa van nu. Met keerpunten in de hedendaagse geschiedenis en mensen die door die gebeurtenissen werden geraakt of meegesleurd.

Ook vind je hier meer informatie bij de eerste reeks van In Europa, uit 2007-2009. Hierin leidde Geert Mak je in 35 afleveringen door de geschiedenis van de twintigste eeuw, van idealen op de bres tot oorlog en vrede. Deze afleveringen zijn niet meer beschikbaar.

afleveringen

Alle afleveringen van In Europa: De geschiedenis op heterdaad betrapt kijk je op NPO Start. De serie uit 2007 is helaas niet meer beschikbaar. Wel vind je hier op vpro.nl meer informatie over de inhoud, en op YouTube kan je een aantal hermontages bekijken. Heb je geen tijd voor een hele aflevering van In Europa? Neem dan een kijkje op het YouTube-kanaal van In Europa.

de geschiedenis op heterdaad betrapt

doe mee met In Europe Schools

In Europe Schools biedt middelbare scholen door heel Europa de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met hedendaagse geschiedenis. Rond de documentaireserie zijn lesprogramma's ontwikkeld door de VPRO in samenwerking met Euroclio. Studenten gaan eigen onderzoek doen en een korte documentaire maken op basis van de thema's #MeToo, pijnlijk verleden, klimaatverandering en migratie. 

Lees meer over het project en hoe je kunt deelnemen
of bekijk de clip op YouTube

meer over dit programma

De VPRO trekt samen met Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe serie pakt de draad op waar de vorige eindigde: in 1999.

Het optimisme tijdens de eeuwwisseling maakte plaats voor angst en verwarring na de aanslagen op de Twin Towers, de kredietcrisis, een toenemende stroom vluchtelingen en een steeds slechtere relatie met Rusland. Maar kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? Als niemand nog weet hoe het gaat aflopen?

Lees verder

reispost

Wil je op de hoogte blijven van onze reisseries? Lezen over de avonturen die de makers onderweg en achter de schermen meemaken? Meld je dan nu aan voor VPRO Reispost: