Kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? Persoonlijke verhalen vormen de basis van de serie In Europa. Verhalen van ooggetuigen die - zonder dat ze het doorhadden - deel uitmaakten van historische gebeurtenissen, die achteraf als ‘sleutelmoment’ kunnen worden gezien.

Geert Mak over corona in Europa | Column #2

In Europa op YouTube

Heb je geen tijd voor een hele aflevering van In Europa? Bekijk dan nu korte clips van de verhalen uit de nieuwe serie of samenvattingen van afleveringen uit de eerste serie van In Europa op YouTube.

meer over In Europa

over deze serie

De VPRO trekt samen met Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe serie pakt de draad op waar de vorige eindigde: in 1999.
Het optimisme tijdens de eeuwwisseling maakte plaats voor angst en verwarring na de aanslagen op de Twin Towers, de kredietcrisis, een toenemende stroom vluchtelingen en een steeds slechtere relatie met Rusland.

Maar kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? Als niemand nog weet hoe het gaat aflopen?

doe mee met In Europe Schools

In Europe Schools biedt middelbare scholen door heel Europa de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met hedendaagse geschiedenis.
Rond de documentaire-serie In Europa zijn lesprogramma's ontwikkeld door de VPRO in samenwerking met Euroclio. Studenten gaan eigen onderzoek doen en een korte documentaire maken op basis van de thema's #metoo, pijnlijk verleden, klimaatverandering en migratie. 

Lees meer over het project en hoe je kunt deelnemen
of bekijk de clip op YouTube

bekijk de eerste serie

Bekijk de oude afleveringen van In Europa uit 2007-2008 en de bijbehorende uitzendingen van OVT via de links hieronder.