De rijkskanselier Scheidemann zei over het verdrag van Versailles: 'Der hand soll verdorren der diesen vertrag unterzeichnet,' en riep zijn delegatie terug uit Parijs.

De rijkskanselier Scheidemann zei over het verdrag van Versailles: 'Der hand soll verdorren der diesen vertrag unterzeichnet,' en riep zijn delegatie terug uit Parijs. De regering viel en in enkele dagen werd er een nieuwe SPD-regering gevormd. Hermann Muller werd minister van Buitenlandse zaken, alleen omdat hij als Reaalpolitiker bereid was het verdrag te ondertekenen.

Zijn trein, door de Fransen omgeleid van Keulen via België naar Parijs, reed stapvoets door de verlaten slagvelden. In Versailles mochten hij en zijn kleine delegatie alleen in de Spiegelzaal verschijnen om te tekenen en weer vertrekken. Onmiddellijk na ondertekening barstte in Parijs een enorm feest uit. En Muller in zijn hotelkamer brak. Versailles heeft volgens velen geleid tot de Tweede Wereldoorlog. Was dat wel zo?

media bij deze aflevering

Live vanuit studio Desmet met In Europa Salon. Geert Mak en gasten praten over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl 8: 1922- Berlijn Over het ontstaan van de Weimar Republiek in Duitsland, in de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Met de historicus prof. H.W. von der Dunk en de correspondente voor de Duitse media in Nederland Annette Birschel.