Terwijl iedereen kijkt naar Hongarije en Polen, is Denemarken al veel eerder een weg ingeslagen van populisme en protectionisme. Zelfs de Sociaal-Democraten, die hun achterban zagen slinken, steunen anti-migratiebeleid. En dit beleid heeft ook zijn weerslag op Denen met een niet-westerse achtergrond. Hoe heeft het zo ver kunnen komen in Denemarken?

sleutelmoment: nieuwjaarstoespraak Deense premier

1 januari 2000: In zijn nieuwjaarstoespraak verzucht de Sociaal-Democratische premier Poul Nyrup Rasmussen dat 'het niet de bedoeling kan zijn dat Denen zich niet meer thuisvoelen in hun eigen land'. Hij belooft zijn landgenoten dat Denemarken geen multi-etnische samenleving zal worden.

Het was het begin van een harde politiek, waarbij de Deense wetgeving inzake asielzoekers en vreemdelingen flink werd aangescherpt. Alles werd gericht op minder immigratie en het terugsturen van immigranten naar hun land van herkomst. 

achtergrondverhalen

In Denemarken moet iemand van buitenlandse afkomst vooral niet denken dat hij makkelijk Deens kan worden. Een keertje te hard rijden kan je kansen om zeep helpen, zoals Masi overkwam. Of je kunt fluiten naar je paspoort omdat je moeder een tijdje flink ziek is geweest, zoals Amina vertelt.

Maak ook kennis met met Alex Sabour, eigenaar van een reclamebureau in Kopenhagen. Hij maakte een viral video van kinderen van immigranten, waaronder zijn zevenjarige dochter, die hij confronteerde met letterlijke uitspraken van Deense politici.

Daarnaast zie je mensen als Jennifer, die trouwde met een Deen maar met haar gezin in het Zweedse Malmø woont omdat ze in Denemarken niet welkom is.

colofon

Regie Roel van Broekhoven
Research Suzanne Hendriks, Nadia Moussaid, Qali Nur
Beeldresearch Barbara Kist, Daniela Solano
Camera Maarten Kramer
Geluid Mark Witte
Montage JP Luijsterburg
Online montage Sander Kuipers
Kleurcorrectie John Thorborg
Geluidsnabewerking Joost Oskamp
Ondertiteling Jolijn Tevel
Muziek Big Orange
Leader Reinier van Brummelen, David Kleijwegt
Productie Mariska Schneider, Sharon de Vries
Productie-assistentie Koos van de Merbel
Online redactie William Valkenburg, Elmar Veerman
Eindredactie Roel van Broekhoven, Stefanie de Brouwer
Met medewerking van Kor de Vries, Associated Press, DR Archive
In coproductie met Canvas
Deze productie kwam tot stand met steun van CoBO, European Cultural Foundation, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds