De onvrede die in Amerika een oranje man aan de macht bracht heeft in Frankrijk een andere kleur. In deze aflevering keren we terug naar eind 2018. Toen organiseerden de gele hesjes voor het eerst een gigantische protestactie in Frankrijk. Een aflevering over de sociale problemen die achter deze volkswoede schuilgaan.

Peer van Tetterode

sleutelmoment

Op 1 december 2018 mondt de volkswoede van de gele hesjes uit in een grote Parijse demonstratie waarbij de Franse regering wankelt en de hoofdstad staat te trillen op haar grondvesten. Auto's worden in brand gestoken en winkelruiten sneuvelen. 

Voor die dag waren er al maanden gele hesjes aan het protesteren. De druppel die de emmer deed overlopen was de verhoging van de belasting op de benzineprijzen. Die beslissing viel net nadat de belastingen voor de allerrijksten werden verlaagd.

De demonstraties verzwakken 's avonds als veel gele hesjes naar huis gaan. Even later worden de straten schoongeveegd door ME'ers. Maar na die gedenkwaardige dag is het voor de gele hesjes niet klaar. De revolutie gaat door, zeker in de provincies. Al is het in klein comité.  

In deze aflevering ontmoeten we enkele gele hesjes uit de Noord-Franse stad Amiens. Fransen die te rijk zijn voor hulp en te arm om een goed leven te lijden. 

Bokser Jérôme Fouache heeft altijd moeten werken naast zijn bokscarrière. Hij vond altijd dat je niet moet klagen maar knokken. Daar denkt hij nu anders over. Er mag geklaagd worden. Maar net als zovelen gaat hij liever niet zelf de straat op. De vechtlust is weg. 

De Franse macht geeft weinig om zijn arbeiders. Mensen zoals Patrick Habare. Patrick verloor eerst zijn vingers in een persmachine bij Goodyear, daarna raakte hij ook zijn baan kwijt toen de fabriek naar Polen verkaste.

De gele hesjes zijn boos. Katia Anton is bijstandsmoeder en gele hesje van het eerste uur. Samen met dochter Emma vecht ze voor een andere werkelijkheid. Sandrine Hricak en Michel Fourmaux zien zichzelf als leerlingen van de revolutie. Het stel denkt veel na over hoe het verder moet met Frankrijk. Wanneer Sandine voorstelt om de belangrijkste overheidsgebouwen van Parijs in brand te steken, bromt Michel dat afkeurend van de hand. 

En hoe moet het verder met een revolutie die volgens de gele hesjes de Franse regering eigenlijk al in 2018 omver had moeten werpen? Mélanie N'Goye Gaham werd tijdens een demonstratie bewusteloos geslagen door een politieagent. Maar ze geeft niet op. Amandine Vidal is een energieke jonge vrouw die politiek bewust werd dankzij de beweging. Eindelijk voelt ze zich weer met anderen verbonden. 

Verhalen bij deze aflevering

colofon

Regie Erik Lieshout 
Research Frédérique Melman 
Beeldresearch Daniela Solano 
Camera Pierre Rezus
Geluid Chris Everts, Susanne Helmer
Montage JP Luijsterburg
Online montage Sander Kuipers 
Kleurcorrectie John Thorborg 
Geluidsnabewerking Joost Oskamp 
Ondertiteling Jolijn Tevel                                                                                             Muziek Big Orange, JPL 
Leader Reinier van Brummelen,  David Kleijwegt 
Voice-over Tine Joustra
Productie Mariska Schneider, Sharon de Vries 
Productie-assistentie Koos van de Merbel 
Webredactie Peer van Tetterode                                                                                  Eindredactie Roel van Broekhoven, Stefanie de Brouwer

Met medewerking van Associated Press, INA Media, AdcaZz, BFMTV, IOC, Station F, Screenocean, Simon-Pierre Sokoury, Ubisoft, Floris-Jan van Luyn, Stef Tijdink 

In coproductie met Canvas

Met steun van CoBO, European Cultural Foundation, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds