In deze laatste aflevering van In Europa kiest Geert Mak zijn persoonlijke hoogtepunten uit de geschiedenis van de afgelopen twintig jaar. Zelden werd in de wereld, in zo’n korte tijd, zo veel overhoopgehaald.

Peer van Tetterode

Mak schetst de razendsnelle verandering: van de leiderscultus rondom Poetin tot de opkomst van #MeToo en van het enorme klimaatprobleem tot Brexit en de diepgewortelde angst voor de ander.  

Een spoedcursus recente geschiedenis dus, waarin Mak op de hem bekende meeslepende manier een samenhangend verhaal weet te smeden van de chaotische eerste twintig jaar van deze eeuw.  

terugkijken

In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt is een serie van Roel van Broekhoven en Stefanie de Brouwer. Met deze aflevering sluit de VPRO een reeks van 55 afleveringen af waarin de (recente) geschiedenis van Europa centraal stond.

De laatste twintig afleveringen van In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt over de jaren 2000-2020 zijn terug te kijken via NPO Start. De eerste 35 afleveringen van In Europa over het Europa van de twintigste eeuw zijn terug te kijken via deze pagina op de site.

de verhalen uit de aflevering

colofon

Regie Roel van Broekhoven
Research Gijs Meyer Swantee, Frédérique Melman  
Beeldresearch Daniela Solano 
Camera Joost van Herwijnen
Geluid Simone Galavazi
Montage JP Luijsterburg 
Online montage Sander Kuipers 
Kleurcorrectie John Thorborg 
Geluidsnabewerking Joost Oskamp 
Ondertiteling Jolijn Tevel, Daniel Naamani
Muziek Big Orange, JPL
Leader Reinier van Brummelen, David Kleijwegt 
Voice-over Redmond O'Hanlon
Productie Mariska Schneider, Sharon de Vries 
Productie-assistentie Koos van de Merbel 
Webredactie Peer van Tetterode                                                                           Eindredactie Roel van Broekhoven, Stefanie de Brouwer

Met medewerking van Associated Press, European Parliamen, INA Media, House of Commons, House Productions, Sea Watch, Tijl van Huijlekom, Fabienne Stolzenbach, Floris-Jan van Luyn, Stef Tijdink,

In coproductie met Canvas

Met steun van CoBO, European Cultural Foundation, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds