Er wordt weer volop gefeest en gelachen in Hotel Vilina Vlas, maar weten de hotelgasten wel dat ze verblijven in het voormalig martelhoofdkantoor van de militie-eenheid De Witte Adelaren? Moorden en verkrachtingen waren er aan de orde van de dag.

de vrouw op de brug

In Višegrad (Oost-Bosnië) staat hotel Vilina Vlas. Dit hotel is nu een toeristische trekpleister en luxe resort, maar werd tijdens de oorlog als martelhoofdkantoor gebruikt door de militie-eenheid Witte Adelaren. In het zwembad werden mannen gemarteld en vermoord en op de kamers werden tientallen vrouwen nachtenlang verkracht.

Na de oorlog kregen de muren een nieuw likje verf, werd het zwembad grondig gereinigd en ging het hotel weer open alsof er niets was gebeurd. Via de YouTube-video's van twee Hongaarse toeristen en het interview met Ramza - één van de slachtoffers – wordt de geschiedenis van dit kuuroord langzaam zichtbaar. 

1992 - Bosnië en De Waarheid

De Bosnisch-Servische journalist Goran Trkulja ontvluchtte in 1992 de oorlog in Joegoslavië. Werken in zijn vak was er levensgevaarlijk geworden. Hij kreeg asiel in Nederland.
In de eerste serie In Europa ging Goran Trkulja terug naar Bosnië met een lijst vol pijnlijke vragen.

Bekijk de aflevering In Europa uit 2009→