Voormalig Fidesz-lid Ákos Hadházy zag hoe de partij schaamteloos EU-subsidies uitdeelde aan bevriende zakenlui. Hij is nu onafhankelijk parlementslid en strijdt op onorthodoxe wijze tegen de wijdverspreide corruptie van Orbán en de zijnen.

Ákos Hadházy in zijn dierenkliniek

de ziekte van zelfverrijking

Ákos Hadházy is dierenarts en oud-Fidesz-lid. Volgens hem is Hongarije erg ziek. Als dierenarts is hij dagelijks bezig met genezen. Maar terwijl de ziekte bij een dier soms moeilijk te diagnosticeren valt met behulp van een microscoop, is het bij Hongarije met het blote oog makkelijk te zien.

Zie bijvoorbeeld het moment waarop er een EU-aanbesteding ter waarde van 44 miljoen euro aan straatverlichting verdween in de zakken van Orbáns schoonzoon István Tiborcz. Of het moment waarop er een miljoen euro uit een Europees ontwikkelingsfonds in de inrichting van één klaslokaal van een dorpsschooltje werd gestopt.  

Hongarije vertoont overduidelijke symptomen van corruptie en vriendjespolitiek. Volgens de anti-corruptiewaakhond OLAF is Hongarije al meerdere jaren op rij het meest corrupte land van Europa met 43 zware gevallen van de verduistering van EU-aanbestedingen in de laatste vijf jaar.  

statements

Ákos Hadházy is een bekende Hongaar omdat hij als Fidesz-lid in zijn gemeente Szekszárd en later als lid van de groene oppositiepartij LMP vaak op ludieke wijze in verzet komt tegen Viktor Orbán en degenen die hem steunen.

Hij hing de laatste jaren bordjes onder of boven de parlementsleden met statements als 'paardenlul' of 'hij moet wel liegen want hij heeft al teveel gestolen' erop. In 2018 is Hadházy geroyeerd uit LMP. Sindsdien is hij onafhankelijk parelementslid.

Ákos Hadházy laat een bord omlaag gaan tijdens een zitting van het Hongaarse parlement

extra kijk- en leestips

Twitterpagina van Ákos Hadházy

Op zijn vooral Engelstalige Twitterpagina laat Ákos Hadházy horen wat hij vindt. Hij tipt de nieuwste Hongaarse corruptiezaken en bemoeit zich met alles waar hij het oneens mee is.

 

HUNGARY 2018 - Behind the scenes of democracy

Extremisme en populisme groeien langzaam in een parlement. In Hongarije is dit extreme gedachtegoed mainstream geworden. Hoe dat kon gebeuren? Bekijk deze docu over de opmaat naar de verkiezingen van 2018, toen Viktor Orbáns Fideszpartij een absolute meerderheid behaalde in het Hongaarse parlement. Eszter Hajdu heeft zowel oog voor de politiek als de mensen die de partij steunen. 

Hongarije in corruptiezaken verwikkeld

Benieuwd naar hoe erg de corruptie en vriendjespolitiek is in Hongarije? En wil je ook wel eens weten waar een deel van jouw belastinggeld aan wordt besteed in Hongarije? Lees dan dit artikel over de staat van corruptie in Hongarije en de zaken die lopen bij corruptiewaakhond OLAF. 

kijk ook: VPRO Tegenlicht - Slag aan de Donau

Geen migranten, de pers aan banden en een universiteit die tot staatsvijand is verklaard: dit is het Hongarije onder premier Viktor Orbán. In Boedapest staat een universiteit, opgericht en gefinancierd door de miljardair George Soros, om de waarden van een ‘open samenleving’ te propageren. Maar juist die gepropageerde West-Europese waarden als de scheiding der machten, vrije media en vrijheid van onderwijs staan in aanloop naar de verkiezingen op 8 april onder druk.