Journalist zijn in het huidige Hongarije is linke soep. Te kritisch en je riskeert ontslag of vervolging, weten Csaba Lukács en de journalisten van Magyar Hang, een van de laatste onafhankelijke media in Hongarije.

Csaba Lukács op de redactie van Magyar Hang, 'de Hongaarse stem'

de Hongaarse Telegraaf

Csaba Lukács en Ádám Tompos werkten samen met veel getalenteerde jonge journalisten voor Magyar Nemzet of 'de Hongaarse natie'. Dit was lang de grootste conservatieve krant van Hongarije, in dat opzicht vergelijkbaar met bijvoorbeeld De Telegraaf. De krant was pro-Fidesz en in handen van Orbáns vriend, de oligarch Lajos Simicska. Daarmee was het de favoriete krant van de premier.

De journalisten waren dan ook dolenthousiast dat Orbán in 2010 aan de macht kwam. Eindelijk zou er een sterke leider komen die Hongarije uit de economische crisis zou loodsen.  

een leugenfabriek

Door de tijd heen kregen de journalisten van Magyar Nemzet steeds minder bewegingsvrijheid. In hun belboekjes stonden uitsluitend pro-Orbán-atleten, -artiesten en -politici. Alles was politiek. Volgens Tompos was de krant verworden tot een grote leugenfabriek.

de Hongaarse Stem

Simicska  en Orbán kregen na verloop van tijd ruzie. Na die ruzie geeft de oligarch de journalisten steeds meer ruimte om kritischer te schrijven over Orbáns partij Fidesz. Als Orbán in 2018 herkozen wordt en Simicska om onopgehelderde redenen de krant verkoopt, worden alle te kritisch bevonden journalisten van Magyar Nemzet op dezelfde dag op staande voet ontslagen.

Hoofdredacteur Lukács en Tompos richtten samen met andere ontslagen kritische journalisten vervolgens een nieuwe onafhankelijke krant op: Magyar Hang, 'de Hongaarse stem'. Al voert Fidesz de druk op, moeten de vers gedrukte kranten wekelijks uit Slowakije komen en worden zelfs de bijbanen van de journalisten bemoeilijkt, Magyar Hang blijft de kritische stem in een monddood gemaakt Hongaars medialandschap. 

Ádám Tompos op de redactie van 'de Hongaarse stem'

extra kijk- en leestips

Magyar Hang

Een van de weinige onafhankelijke kranten in Hongarije op dit moment. 

The road to unfreedom

Historicus Timothy Snyder over zijn visie op afzwakkende democratieën en vers ontsproten dictaturen.