Zakira vluchtte uit Afghanistan en probeert een nieuw bestaan op te bouwen in Athene. Het liefst wil ze terug naar Lesbos, waar de mensen zo aardig voor haar waren.

Zakira in Athene

Zakira's herinnering aan Lesbos

Nog voordat de Afghaanse Zakira geboren was werd haar vader in haar geboorteland vermoord door de Taliban. Na jaren oorlog en leven onder het Talibanregime ontvluchtte zij Afghanistan met de vrouwelijke leden van haar familie en de kinderen. Na lange omzwervingen spoelde de familie aan op het strand van Lesbos. De hele familie belandde in kamp Moria. 

Daar kreeg ze van de vissers Nikos en Katarina Katsouris voedsel en werk. En later zelfs een huis. Ze raakte goed bevriend met hen. Ook leerde een Nederlandse vrijwilligster haar de Engelse taal. Voor het eerst in een lange tijd voelde ze zich thuis. 

tussen weemoed en hoop

Zakira verliet Lesbos samen met haar familie om een ID-kaart aan te vragen. Daar wacht ze nu al maanden op. In de Griekse hoofdstad woont het gezin in een opvang en leven ze van 330 euro per maand. Eigenlijk wil ze weer terug naar Lesbos. Maar na de brand in Moria is ook die toekomst niet duidelijk. 

Zakira met haar familie in een opvang in Athene

kijk: Halte Istanbul

Voordat vluchtelingen op eilanden als Lesbos terecht komen. Komen ze vaak langs Istanbul. Vele vluchtelingen weten naar de Turkse hoofdstad te trekken: de poort naar Europa. Blijven ze of is de oversteek naar Europa te aantrekkelijk? 

extra kijk- en leestips

Hoe groot is het probleem?

De afdeling van de Verenigde Naties voor vluchtelingenproblematiek brengt de actuele cijfers over de huidige grote van de vluchtelingencrisis in kaart.