Wat doe je als land als je bijna failliet bent? Je verkoopt je duurste villa's aan rijke buitenlanders, zodat er weer geld in het laatje komt. En de goed opgeleide Portugezen die geen werk konden vinden? Die trokken naar andere Europese landen, waar er wel werk en geld voor ze was.

Nuno Durão is makelaar of -zoals sommigen zeggen- 'real estate agent'. Hij bemiddelt bij de verkoop van super de luxe villa's aan niet-Portugezen. De ivoorkust van Cascais is bijvoorbeeld erg in trek bij rijke investeerders uit ondermeer China, Rusland, Zuid-Afrika en Brazilië. 
Belangrijk voordeel voor de kopers is dat ze door de aanschaf van een dure villa ook verblijfsvergunningen kunnen krijgen, de zogenoemde 'Golden Visa'. Hiermee kan men op termijn zelfs de Portugese nationaliteit verkrijgen. 

Nuno werkt meestal in opdracht van internationale zakenmensen en promoot ook de overheidsprogramma’s om investeringen in vastgoed te stimuleren. Op deze manier trekt Portugal veel buitenlands kapitaal aan.

Ten tijde van de economische crisis vertrokken veel Portugezen naar het buitenland, soms wel 10.000 per maand. Het zijn vooral goed opgeleide jongeren die hun heil elders zoeken. 

Silvia Nunes was in 2013 klaar met haar opleiding tot verpleegster, maar kon in Portugal geen werk vinden. Dankzij haar schoonzus kan ze in 2014 naar Engeland. Hoewel ze dan nog geen Engels spreekt, kan ze beginnen als schoonmaakster. Ze maakt daarna snel carrière in de zorg en wordt in 2016 Deputy Manager van een verzorgingshuis. Als klap op de vuurpijl wint ze in 2019 The Great British Care Award, een prestigieuze prijs voor mensen in de zorg in Groot-Brittanië.

Van de Brexit wordt Silvia niet heel zenuwachtig; ze denkt niet dat ze dan ineens weg moet en wil dat voorlopig ook niet. Uiteindelijk wil ze wel weer terug naar Portugal, vanwege het land en de mensen. Maar dan moet eerst de mentaliteit veranderen, want de zorg loopt achter op de rest van Europa, vindt Silvia.

Silvia Nunes