Delete wist de geselecteerde informatie. Voor de Syrische Hadi al Khatib is het zijn levensmissie om bewijsmateriaal voor de misdaden van het Assad-bewind te vinden op het internet. Met zijn gevluchte Syrische collega's hebben ze het Syrian Archive opgezet in Berlijn om precies dat te doen. Alleen hebben ze een groot probleem. Het bewijsmateriaal verdampt waar je bij staat.

binnen 24 uur

Nog nooit is er zo'n goed gedocumenteerde oorlog geweest als de oorlog in Syrië. Hadi Al Khatib en zijn onderzoekscentrum Syrian Archive hebben meer dan anderhalf miljoen video’s van oorlogsmisdaden die hij via whatsapp, signal, facebook en harde schijven binnenkrijgt. 

Toch komen er steeds minder filmpjes binnen. Door de toegenomen zorgen over privacy, vraagt de Duitse regering bedrijven als Facebook en Twitter sinds 2017 om extreme en aanstootgevende content binnen 24 uur te verwijderen. Doen de bedrijven dat niet, dan betalen ze fikse boetes. De bedrijven zetten slimme computers en zogenaamde content-moderatoren of ‘cleaners’ in om de vele bominslagen en onthoofdingen te verwijderen van hun platformen.   

En die beelden zijn nou precies wat Al Khatib nodig heeft om te bewijzen dat president Assad oorlogsmisdaden in zijn geboorteland pleegt. Daardoor ontstaat de tragische mogelijkheid dat de regering van Assad vrijuit gaat, mocht het ooit tot een rechtszaak komen. 

The Cleaners

In de documentaire 'the Cleaners' wordt een indringend en schokkend beeld neergezet van het leven van de content-moderatoren van Facebook. 

extra kijk- en leestips

Benieuwd naar wat Hadi Al Khatib en zijn collega's doen bij Syrian Archive? Bekijk hun website. 

Hoe zien medewerkers van Facebook hun werk eigenlijk? Zien ze het als een grote verantwoordelijkheid? Deze BBC-minidocu geeft een antwoord op die vraag.