Moet je in Denemarken zijn geboren om een Deen te zijn, of ben je dat alleen als je ouders Deens zijn? Om het nog iets moeilijker te maken: kun je Deens worden als je dat nog niet bent? Denemarken heeft sinds enkele jaren zo ongeveer de strengste immigratiewetgeving in Europa.

16 km te hard gereden

Masi Elghawi woont sinds zijn derde in Denemarken. Hij voelt zich Deens, gaat bijna alleen maar met Denen om, maar de Deense nationaliteit heeft hij ook na twintig jaar nog niet.

Zijn aanvraag werd afgewezen omdat hij zich niet aan de wet had gehouden: hij werd geflitst op de snelweg toen hij 16 kilometer per uur te hard reed. De boete van 3200 Kronen lag nét boven de grens die de overheid hanteerde om aanvragen automatisch af te wijzen.

Pas na vierenhalf jaar mag Masi zich weer melden bij het loket om aanspraak te maken op het Deens staatsburgerschap. Tot die tijd is hij Libiër, en kan hij de baan bij de politie die hij ambieert wel vergeten.

Ziek gemeld

Amina Mujčinović is 18 jaar. Iedereen gaat er blindelings van uit dat ze Deens is, en zo ziet ze zichzelf ook. 

Haar moeder Mevka kwam 22 jaar geleden vanuit Bosnië naar Denemarken, leerde snel de taal en ging aan het werk. Negen jaar lang werkte ze, tot ze ziek werd en vijf maanden een uitkering moest aanvragen. Kort daarna bleek er een lelijke adder onder het gras van de  immigratiewetgeving te schuilen: wie de Deense nationaliteit aanvraagt, mag de laatste vijf jaar geen beroep op de overheid hebben gedaan. Mevka's aanvraag werd daarom afgewezen.

En dus zijn ook Amina en haar jongere zus tijdens hun hele jeugd geen staatsburger van het land waar ze geboren en opgegroeid zijn.

Amina Mujčinović

Mevka Mujčinović

Human: What's the right thing to do?

Immigratie is wereldwijd een groot vraagstuk. Zijn rijke landen moreel gezien verplicht om vluchtelingen met open armen te ontvangen? In hoeverre bepaalt de plaats waar je geboren bent je identiteit en je rechten?

Michael Sandel gaat met onder anderen Carolien Borgers, Philip Huff en Hajar Alariachi op zoek naar antwoorden.

Bekijk de aflevering bij HUMAN →