Waar menig Europees land de grenzen sloot voor immigranten, zette Portugal de deur juist open. Om het groeiende tekort aan arbeiders op te vangen, werden vluchtelingen zelfs uit andere landen opgehaald.

Portugese vrijwilligers van Familias como nos Nossas (Families zoals die van ons) trokken in 2015 naar het treinstation in Wenen waar honderden vluchtelingen waren gestrand. Ali, zijn vrouw Nada en hun drie dochters werden uitgenodigd mee te gaan naar Portugal. Daar werden ze hartelijk ontvangen én voorpaginanieuws.

Ali Mustafa Alkhamis was de eerste Syrische vluchteling die met zijn gezin naar Portugal werd gehaald. Hij kwam terecht in een textielfabriek, als enige man tussen de vrouwen. Zijn baas is trots op hem. Volgens hem zijn er maar weinig die zo goed werk leveren. Inmiddels werkt hij er al weer vier jaar.

Ali verdient iets meer dan het minimumloon van 600 euro per maand, wat te weinig blijkt om zijn gezin te onderhouden en een goede woning te huren. Dat probleem hebben veel Portugezen ook, waardoor er nog steeds veel mensen blijven vertrekken naar betere oorden. 

 

Portugezen op weg naar Wenen om vluchtelingen op te halen

Ali Mustafa Alkhamis aan het werk in de textielfabriek