Hier vind je het complete kerstrecept van het drankje advocaat met tonkabonen.

Het drankje advocaat met tonkabonen komt uit aflevering 1 van de kerstserie van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt voor een lekker en stressvrij kerstdiner.

ingrediënten voor de advocaat

  • 12 eieren
  • 250 g suiker
  • 1 tonkaboon, fijngeraspt of het merg van 1 vanillestokje
  • 330 ml brandewijn (slijter)
  • kookthermometer

aan de slag

Klop in een ruime (metalen) kom de eieren met de suiker met de mixer glad. Klop de brandewijn
erdoor. Zet de kom op een pan met bijna kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Hang eventueel een kookthermometer in de kom. Klop het eimengsel met een handmixer tot het mengsel dik is en de thermometer 85 °C aangeeft.
Laat de advocaat nooit heter worden, dan gaat het schiften!

Neem zodra de advocaat dik genoeg geworden is, de kom uit het warme waterbad en zet hem in een bak met koud water. Blijf nu met de mixer op de laagste stand nog ca. 5 min. kloppen, zodat de advocaat niet kan schiften. Laat de advocaat nog verder afkoelen en bewaar hem daarna tot gebruik in de koelkast.

Serveer de advocaat nog dezelfde dag in kleine glaasjes of coupes en geef er een lepeltje bij. Of gebruik het in een dessert. Een trifle is hiervoor bijvoorbeeld heel erg geschikt!

Advocaat met tonkabonen

Kerstaflevering 1: Zalig Kerstvlees