Hier vind je het complete recept van Yvette's tonicsiroop

Deze tonicsiroop komt uit aflevering 3 van het vijfde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette zich verdiept in zeemansvoer en een lekkere cocktail bereidt voor een echte kapitein.

Yvette: "Tonicsiroop is makkelijk zelf te maken. Pas mijn recept gerust aan naar uw eigen smaak: voeg eventueel meer sinaasappel toe of voeg limoen toe, roze peper of venkelzaad. Kinabast en citroenzuur koop ik via Jacob Hooy, een oude drogisterij met natuurproducten in het centrum van Amsterdam. Online kunt u het ook bij hem bestellen. Maar er zijn natuurlijk meer winkels in Nederland die het verkopen.

Kinine, dat uit de schors van de kinaboom wordt gewonnen, werd vroeger als middel tegen malaria en koorts gebruikt. De smaak is erg bitter, maar door toevoeging van een goede slok gin, citroen en suiker werd het drinkbaar. Zo ontstond in de Britse Oostindië Compagnie in India het beroemde drankje gin & tonic.

Goed, dan weet u dat ook weer."

ingrediƫnten voor de siroop

  • ½ liter water
  • paar takjes tijm
  • 5 stengels citroengras, in stukjes
  • 2-3 eetl. kinabast, naar smaak
  • sap en geraspte schil van 1 citroen
  • sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 eetl. pimentkorrels
  • 1 eetl. geplette jeneverbesseb
  • 3 eetl. citroenzuur
  • snuf zout
  • 500 gram suiker, of meer naar smaak

aan de slag

Laat alles 20 minuten op zacht vuur trekken en zeef de siroop door een schone doek die u in een zeef heeft gelegd. Laat de siroop afkoelen en giet hem door een trechter in een schone fles.

Meng de siroop met bruiswater en serveer in een groot glas met blokjes ijs en een schijfje citroen. Schenk er eventueel een scheut gin bij.

Yvette's tonicsiroop

Aflevering 3: Captain's Dinner