Maak de Relish. Verwarm de azijn heel kort, giet in een kom en laat de saffraan erin weken. Klop er dan in een dunne straal de olijfolie door tot het net gaat binden. Maak het sausje verder af met tijm, roze peper en citroensap. Verwijder de zaadlijsten uit de tomaat en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Roer die door de saffraandressing. Breng met wat zout op smaak. Zet opzij.
Pluk de makreel en hak hem heel fijn. Kook de aardappels in ca. 20 min. gaar. Verwarm de melk tot hij warm is.Giet de aardappels af. Pureer ze het liefste met een pureeknijper en voeg zoveel melk toe als nodig is om een romige puree te verkrijgen. Pers de knoflook uit en roer die samen met de crème fraîche door de puree.
Schep voorzichtig de vis erdoor breng de brandade op smaak brengen met zout en peper. Giet er olijfolie bij om het smeuïg te maken. Schep de peterselie er op het laatst door.
Geef de brandade als voorgerecht. Leg er eventueel wat peperige sla bij zoals rucola, waterkers of zelfs babyspinazie naast, wanneer u het als hoofdgerecht wilt eten.
Schep er de tomatenrelish over en dien op met knapperig brood erbij.