Hier vind je het complete recept van het hoofdgerecht coq au vin.

Het hoofdgerecht coq au vin komt uit de vierde aflevering van het vijfde seizoen van Koken met Van Boven waarin Yvette aan de slag gaat met nepkip en mannenvlees.

ingrediƫnten voor coq au vin

  • 150 gram gerookte spekblokjes
  • klontje boter
  • een haantje van 1 ruime kilo of oudere kip, in 6 tot 8 stukken gehakt
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • een grote wortel, in kleine blokjes
  • ¼ knolselderij in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetl. (klein scheutje) cognac
  • een fles lekker volle rode wijn, bij voorkeur uit de bourgogne
  • 4 of 5 takjes tijm
  • 3 laurierbladeren
  • 40 gram boter
  • ca. 400 gram kleine/mini champignons, schoon

aan de slag

Bak de blokjes spek in een klontje boter in een grote stoofpan. Schep ze af en toe om. Schep ze als ze gebakken zijn uit de pan en zet even opzij. Kruid de delen haan met zout en peper en bak ze in het spekvet in dien nodig in porties mooi goudbruin.

Haal ze uit de pan en bewaar ze bij de spekreepjes.

Fruit nu de ui, met de blokjes wortel en knolselderij in dezelfde pan al omscheppend rondom tot de ui mooi zacht is. Voeg de knoflook aan de pan toe.

Voeg de gebakken delen haan en de spekblokjes aan de pan toe, bak alles goed om zodat de hitte er goed in zit en blus de pan af met een glaasje cognac.

Roer de aanbaksels los, en giet de wijn erbij. Voeg de tijm en laurier toe en breng alles aan de kook, draai dan het vuur lager en laat op een zacht vuurtje de stoof zeker 45 minuten sudderen.

Test dan de gaarheid van het vlees. Het vlees moet zacht zijn maar niet van de botten vallen. De kooktijd bedraagt waarschijnlijk alles bij elkaar een uur, afhankelijk van het haantje of type kip dat u gebruikt. Verwijder de stukken haan als hij gaar is en hou het warm onder aluminiumfolie.

Voeg de champignons aan de stoof toe en draai het vuur hoger om de saus te laten inkoken.

Kook nog een paar minuten tot de champignons gaar zijn en de saus iets dikker.

Voeg de stukken haan terug aan de pan en dien op met lekker brood erbij, de courgettecake of lekker gekookte aardappelen.