Hier vind je het complete recept van het hoofdgerecht pressé de legumes.

Het hoofdgerecht pressé de legumes komt uit aflevering 4 van seizoen 3 van Koken met Van Boven, waarin Yvette allerlei gerechten maakt met paprika en ansjovis.

ingrediënten voor de pressé

 • 3-4 aubergines
 • een scheut goede olijfolie
 • zeker 10 geroosterde paprika’s

ingrediënten voor de basilicum-ansjovisolie

 • ca. 200 ml olijfolie
 • 1 bos basilicum
 • 3 tenen knoflook
 • het sap van ½ citroen
 • 3 ansjovis uit blik
 • 1 pepertje, zonder de zaadjes

ingrediënten voor de kwark

 • 300 gram magere kwark
 • scheut basilicumolie

aan de slag

Snijd de aubergines zo dun mogelijk op een schaaf of met een groot scherp mes. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer 1 of 2 bakplaten in met olijfolie, peper en zout beleg het met de aubergineplakken. Bedruppel ook de bovenkant van de aubergines met olijfolie en bestrooi ook met peper en zout. Bak ze in 8-10 minuten net gaar. Herhaal deze handeling tot alle aubergine gebakken is.

Dit kan ook op een gloeiendhete grillpan. Blijf erbij en grill alle aubergines tot ze mooi gaar zijn.

Rooster de paprika’s door ze gewoon op het de brander van het fornuis te leggen en ze langzaam zwart te laten branden. Wanneer u geen gasfornuis heeft, leg ze dan onder een hete grill. Keer ze regelmatig, ze moeten echt zwart blakeren!!!

Als ze rondom geblakerd zijn, doe ze dan over in een plastic zak en knoop ’m dicht. Laat de paprika’s nu 30 minuten zweten. Haal ze er dan uit. Met een mesje en schone handen kunt u de schil er nu gemakkelijk afschrapen. Spoel ze goed af onder stromend water en dep ze goed droog.

 

Maak de basilicumolie: maal alle ingrediënten daarvoor met een staafmixer in een hoge beker. Proef op zout en peper.

Bekleed een kleine cakevorm ruim met plasticfolie en laat de randen overhangen. Bekleed de hele vorm vervolgens met een laagje aubergineplakken: leg ze mooi dakpansgewijs over elkaar.

Vul dan de vorm verder af met laagjes paprika wissel ze af in kleur. Giet na elke laag een scheutje basilicumolie erover.  Eindig met een laag aubergine. Vouw de plasticfolie over de terrine dicht. Leg iets zwaars (conservenblikken, een pak melk) op de terrine en zet hem in een diepe schaal, tegen het lekken, zeker 1 dag in de koelkast.

 

Maak vlak voor het serveren de kruidenkwark: roer wat van de overgebleven olie door de kwark en breng op smaak met zout en peper.

Haal pressé de legumes uit de koelkast. Giet eerst alle olie goed af boven de gootsteen. Open de plasticfolie op de bovenkant. Leg er een bord op en stort de terrine door het bord, met de vorm erop, om te keren. Pas op, want er komt ook vocht van de dressing en de groenten uit. Dep de schaal droog met keukenpapier.

Snijd de groenteterrine in dikke plakken (wees voorzichtig, gebruik een scherp mes!) en serveer ze met een lik kruidenkwark.

Pressé de legumes

Aflevering 4: Ansjovis uit Bergen op Zoom