Recept: Zoete focaccia met vlierperen

Hier vind je het complete recept van zoete foccacia met vlierperen.

Deze zoete focaccia met vlierperen komt uit aflevering 7 van het vijfde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette een bloemrijke high tea geeft.

ingrediƫnten voor zoete focaccia met vlierperen

de peren

  • 4 peren, liefst comice, geschild, de steeltjes eraan gelaten
  • 1 fles witte wijn
  • 2-4 eetl. (acacia-)honing, of naar smaak
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 handvol vlierbessen aan de tak, plus een paar extra

voor het brood

  • 12 gram instant gist
  • 50 ml witte wijn of vermout
  • 1 eetl. (acacia-)honing
  • 175 ml lauwwarm water
  • ca. 350 gram bloem
  • 3 eetl. olijfolie
  • snuf zeezout
  • ca. 3 takjes rozemarijn
  • 1-2 eetl. riet- of kristalsuiker

aan de slag

Doe alles voor de peren in een grote pan, voeg net zoveel water toe tot de peren net onderstaan en breng alles aan de kook. Draai dan het vuur lager en laat 30-40 min. sudderen, tot de peren mooi roze zijn en gaar.

Roer de gist, wijn, honing en water in een grote kom. Laat 7 minuten staan tot de gist gaat schuimen en is opgelost.

Schep de peren met een schuimspaan uit het kookvocht. Snijd ze tot de steel in dunne waaiers. Zet opzij.

U kunt het kookvocht zeven, wegen en met gelijke hoeveelheid suiker opnieuw opzetten om er limonadesiroop van te maken.

Giet het gistmengsel bij de bloem, voeg zout en olijfolie toe en kneed het vervolgens tot een samenhangend deeg. Kneed 10 minuten verder op een met bloem bestoven aanrecht, voeg meer bloem toe als het deeg te plakkerig is.

Laat het 1 uur in een licht met olie ingevette beslagkom afgedekt rijzen.

Kneed het dan nog eens kort en rol met een deegroller -of druk met uw handpalm- het deeg uit tot een grote rechthoek. Rek het op een met olijfolie ingevette bakplaat helemaal uit, het mag er landelijk uitzien. Verdeel de peren erover uit, druk ze ietwat in het deeg en bestrooi het midden van ‘t brood met rozemarijn en de suiker. Druk er nog takken vlierbessen bij als u die nog heeft.

Dek af en laat nogmaals 1 uur rijzen. Bak het in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer 25 minuten goudbruin.

Zoete focaccia met vlierperen

Aflevering 7: Koken met bloemen

advertentie