Hier vind je het complete recept van de rode paprikasoep met sinaasappel en dragon-basilicumolie.

Het voorgerecht rode paprikasoep met sinaasappel en dragon-basilicumolie komt uit aflevering 4 van het derde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette aan de slag gaat met paprika en ansjovis.

ingrediƫnten voor de soep

  • 4 of 5 rode paprika’s
  • 3 eetl. olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 ansjovis uit blik
  • 4 tenen knoflook uit de pers
  • 1 blik gepelde tomaten (400 ml)
  • 1,5 liter kippen- of groentebouillon
  • de rasp en het sap van 1 sinaasappel
  • peper uit molen en zout

ingrediƫnten voor de dragon-basilicumolie

  • 1 bosje basilicum
  • 1 klein bosje dragon
  • 2 ansjovisjes, uit blik
  • zeezout naar smaak
  • 150 ml olijfolie extra virgine

aan de slag

Steek het vuur van een gasfornuis aan. Leg de paprika’s op de brandende pitten en blaker de paprika’s geheel zwart. Keer ze regelmatig. Mocht u geen gasfornuis hebben dan kan dit ook onder de grill. Doe de zwart geworden paprika’s in een plastic zak en knoop deze dicht. Zet intussen een pan op het vuur. Verwarm de olijfolie erin en smoor de ui en de ansjovis erin op zacht vuur tot de ansjovis is opgelost. Als de ui glazig is kan de knoflook erbij en vervolgens de tomaat. Giet de bouillon er ook bij en laat het op laag vuur ruim een half uur trekken. Haal de paprika’s uit de zak en pel het vel eraf. Dit gaat gemakkelijk onder de kraan. Verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Doe het bij de soep in de pan en pureer alles heel kort met de staafmixer. Roer de rasp en het sinaasappelsap er doorheen.

Proef! Breng op smaak met zout en peper.

Laat de soep geheel afkoelen voor een warme zomeravond of dien hem heet op met een paar druppels kruidenolie erin.

Stamp voor de olie de kruiden en ansjovis met het zout in een vijzel fijn. Giet voorzichtig de olie erbij en roer met de stamper tot een mooie donkergroene olie is ontstaan.