Hier vind je het complete recept voor het voorgerecht salade van walnoten, knolselderij en geklopte camembert.

Dit recept voor salade van walnoten, knolselderij en geklopte camembert komt uit de tweede kerstaflevering van 2016 van Koken met Van Boven, waarin Yvette onder andere een vegetarische turducken bereidt.

ingrediƫnten voor de dressing

  • 3 el witte wijnazijn
  • 1 eidooier
  • 1 el grove mosterd
  • 100 ml walnotenolie

ingrediƫnten voor de sla

  • ca. 200 gram knolselderij (1/3 knol ongeveer), geschild en in dunne flinters geschaafd
  • paar druppels citroensap
  • 150 gram rucola/waterkersmix
  • 15 gram platte peterselie, alleen het blad
  • 8 dadels, zonder pit, in lucifers gesneden
  • 70 gram gepelde walnoten
  • 2 el dadelsiroop (of honing)

verder nog nodig

  • ca. 250 gram camembert of brie op kamertemperatuur (in de aflevering gebruikt Yvette 1 hele Bergens Blonde)
  • 2 tl komijnzaadjes

aan de slag

Klop een dressing door de azijn, dooier en mosterd los te kloppen. Klop dan de olie in een dunne straal erdoor tot het bindt. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Doe de geschaafde knolselderij in een kom. Giet de helft, of iets meer dressing erover en laat dat zeker een half uur staan, zodat de selderij zachter wordt.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de walnoten op een met bakpapier bekleed bakblikje en schep de dadelsiroop erover. Meng goed zodat alle noten met een dun laagje siroop zijn bedekt. Spreid de noten uit tot een enkele laag. Bak ze, hoog in de oven kort, zo’n 8 minuten, tot de siroop bubbelt. Haal ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen. Dan worden ze pas knapperig.

Verwijder met een scherp mes de korsten van de kaas en klop hem met een mixer tot een luchtige crème. Meng de komijnzaadjes erdoor.

Verdeel de ingelegde knolselderij met de gemengde slablaadjes en de peterselie over 4 borden.

Verdeel de dadellucifers erover. Maak met behulp van twee lepels mooie ovale bolletjes van de romige kaas en schep deze erbij. Bestrooi alle borden met de gekaramelliseerde noten en eventueel nog wat druppels overgebleven dressing. Dien direct op.

Salade van walnoten, knolselderij en geklopte camembert

Kerstaflevering 2: Turducken en pomcourpastie