Er gaat geen Maand van de Geschiedenis voorbij, of de OVT-karavaan trekt met presentatoren, historici en gasten door het land. Dit jaar doet OVT vijf plaatsen aan om de geschiedenis in stad en land aan huis te brengen. Bekijk hier alle locaties en meldt u met een mailtje aan ovtlive@vpro.nl aan om een uitzending gratis live bij te wonen!

Voor iedere live-uitzending gelden de volgende tijden:
9:30 - 10:00 inloop
10:00 - 12:15 uitzending

Zondag 2 oktober - OVT in het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem

Met o.a. een interview met Fidan Ekiz, schrijfster van het essay van de Maand van de Geschiedenis, aandacht voor Arnhem als stad van de slag in 1945, de oorlog en de evacuatie, en een kort gesprek over de beroemde ‘Arnhemse Meisjes’. 

Presentatie Jos Palm en Paul van der Gaag met als columnist Philip Freriks.

Zondag 9 oktober - OVT in het Belfort te Sluis

Met o.a. de Belgische oorlogsvluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog en de "dodendraad" langs de Nederlands-Belgische grens; de vele plaatselijke voorzieningen voor de Belgische seksvluchtelingen; de beroemdste zoon van Sluis, Johan Hendrik van Dale van het befaamde woordenboek; en de tijdelijke gevangenschap en vlucht van zeerover en zeeheld Piet Hein.

Presentatie Paul van der Gaag en Jos Palm, met als columnist John Jansen van Galen.

Zondag 16 oktober - OVT in Fort Pannerden

Met o.a. een gesprek over de nieuwe Hollandse Waterlinie en het stoere fort uit de Limes, aandacht voor Fort Pannerden als Gelders knuffelkrakersparadijs uit de jaren 80 en 90, en we dalen af naar de moerassige Oudheid toen nabij Pannerden – in Lobith – via de Rijn de barbaren ons land binnen kwamen. 

Presentatie Michal Citroen en Jos Palm, columnist Nelleke Noordervliet.

Zondag 23 oktober - OVT bij de Pier in Scheveningen

Met o.a. het verhaal over de Pier en het Kurhaus als volksvermaak en jazzcentrum, de beheerders van de bunkers van de Atlantikwall, aandacht voor het befaamde  Scheveningen Radio, ether-ankerplaats voor landgenoten op zee en met gesprekken over ‘Vlaggetjesdag’.

Presentatie Jos Palm en Laura Stek, columnist Nelleke Noordervliet.

Zondag 30 oktober - OVT in Felix Meritis te Amsterdam

Met o.a. de bekendmaking van de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs, gesprekken met de genomineerden, en met een groot interview met Jolande Withuis over haar vuistdikke biografie over koningin Juliana.

Presentatie Paul van der Gaag en Jos Palm, columnist Alexander Münninghoff.